Memur, emekli ve asgari ücrete ara zam için kaçış yok

Milyonlarca emekli ve memura Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı. Asgari ücretli çalışanlara ise yüzde 49 oranında maaş zammı verilmişti. En düşük emekli aylığı 10 bin TL'de kalmıştı ve bu durum 4 ay içinde tepkilerin odağı olmuştu. Ancak son dönemde enflasyon verilerinin açıklanmasıyla bu durumun asgari ücretlileri ve memurları da etkilediği görüldü.

Gerçekler ortaya da çıkmaya başladı. Her ay ENAG ve TÜİK tarafından emeklilerin ve çalışanların mali durumu paylaşılıyor. Maaşlar her geçen gün değer kaybediyor.

ENAG'a göre 4 aylık enflasyon farkı yüzde 21,72 olarak gerçekleşirken, TÜİK verilerine göre bu oran yüzde 18,72 olarak açıklandı. Kısacası maaşlar ENAG'a göre yüzde 21,72 oranında erirken, TÜİK'e göre yüzde 18,72 azaldı.

Ekonomik yanlışlıklar ve alınan önlemler enflasyon oranındaki yükselişi durduramıyor. Ancak Mehmet Şimşek, kararlı bir şekilde Mayıs ayında enflasyonda düşüş olacağını açıkladı. Enflasyon konusunda düşüşten yana olmak önemli, ancak geçmişte yapılan ekonomik hatalar intihara sürükledi.

Memurlar, emekliler ve asgari ücretlilere ara zam yapılması kaçınılmaz görünüyor. TÜRK-İŞ, 2024 Nisan ayı için açlık sınırını 17.725 TL, yoksulluk sınırını ise 57.736 TL olarak açıkladı. Bu durum asgari ücretliler için önemli bir gelişme ve 4 ay sonra acı gerçekle yüzleşmeye başladı.

Dolayısıyla, ara zam kaçınılmaz bir ihtiyaç gibi duruyor. Asgari ücretlilere ara zam yapılmalı, emeklilere ise seyyanen bir zam uygulanarak maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerekebilir. Memurlar için de asgari ücrete yapılacak bir zam artış oranı kadar olabilir. Bu artışların finansmanı konusunda ise çözüm yollarını bulmaları gerekir. Çünkü halk artık isyanda…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları