Mehmet Şimşek talimat verdi 'Tüm emekli maaşlarından o para kesilecek'

Mehmet Şimşek talimat verdi 'Tüm emekli maaşlarından o para kesilecek'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek talimat verdi 15 yıldır uygulanan sistem tamamen kaldırıldı. Yapılan değişiklikte tüm emekli maaşlarından o para kesilecek.

Hükümet, emekli maaş hesaplama sisteminde önemli bir değişikliğe gitme kararı aldı. 15 yıldır uygulanan refah payı sistemine son verilmesiyle, emekli maaşlarında yaklaşık 2 bin liraya denk gelen bu uygulamanın kaldırılması planlanıyor. Bu boşluğun kapatılması için ise yeni bir sistem öneriliyor: SSK ve Bağ-Kur emekli zamları, memur emeklilerine eşitlenerek yapılacak.

İlk olarak 2009 yılında başlatılan refah payı sistemiyle, hükümet SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının üzerinde ek ödemeler yapma kararı almıştı. Ancak AKP iktidarı, bu uygulamayı değişen oranlarla birlikte 15 yıldır kesintisiz sürdürdü. Ancak yeni dönemde refah payı ödemesi yapılmayacak ve bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu. Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam ile birlikte bu değişiklik resmen hayata geçirilecek.

EMEKLİLERİN MAAŞINDA 2 BİN LİRALIK KESİNTİ

Son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle, emekliler için yüzde 11-12 oranlarına kadar yükselen refah payı uygulamasının kaldırılması, yeni yılda yapılacak maaşlarda yaklaşık 2 bin liralık bir kesintiye denk gelecek. Ancak, yeni sistemde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş oranlarının memur emeklisinin artış oranına eşitlenmesi planlandığı için, refah payının ödenmemesiyle ortaya çıkan açık bir kısmen kapatılacak.

MEHMET ŞİMŞEK TALİMAT VERDİ

Değişikliğin öncülüğünü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı belirtiliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen refah payı uygulamasının düzensizliği ve her yıl değişen oranlarının, yeni ekonomi yönetimi tarafından "planlı ekonomi" ilkesine aykırı bulunmasıyla, Şimşek'in talepleri doğrultusunda bir eşitlik sağlanması hedefleniyor. Bu nedenle, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarına aynı oranda zam yapılması kararı alındı.

Bu değişiklik aslında ilk olarak Temmuz ayında yapılacak zamlar için düşünülmüş olsa da, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 42.57 oranındaki artışa tepki göstermesi sonrasında uygulama erken tarihe çekildi ve tüm emeklilere bu yıl itibarıyla yüzde 49.25 oranında zam yapıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.