Kutsanmış tohum deniyor ismi hadislerde bile geçiyor 'Ölümden başka her şeye deva'

Kutsanmış tohum deniyor ismi hadislerde bile geçiyor 'Ölümden başka her şeye deva'
Kutsanmış tohum olarak biliniyor. Hadislerde bile ismi geçiyor. Ölümden başka her şeye deva...

Bitki uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, çörekotunun sağlık açısından önemli faydalarına dikkat çekti. Özellikle timokinon adlı antioksidan bileşeni sayesinde çörekotunun güçlü bir kanser önleyici olarak kabul edildiğini ifade etti. Karabulut, çörekotunun tıbbi amaçlarla kullanımının tarih boyunca önemli olduğunu belirtirken, İbni Sina'nın eserinde bu bitkinin tedavideki rolüne vurgu yaptı.

aw139835-05.jpg

14 FARKLI ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Çörekotunun metabolizmayı canlandırdığı ve halsizlik gibi sorunlara çözüm sunduğu bilgisini paylaşan Karabulut, günümüzde çörekotunun eski popülerliğini kaybettiğini söyledi. Ancak, bu bitkinin sağlık açısından önemli bir kaynak olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetişen 14 farklı çeşidi olduğunu belirtti.

aw139835-03.jpg

KUTSANMIŞ TOHUM OLARAK BİLİNİYOR

Prof. Dr. Karabulut'un araştırmaları, çörekotunun bir "kutsanmış tohum" olarak bilindiği ve çeşitli sağlık faydalarıyla ön plana çıktığını gösteriyor. Çörekotunun vitamin ve mineral deposu olduğunu aktaran Karabulut, bu bitkinin enfeksiyonlarla mücadelede, depresyonla savaşmada ve konsantrasyonu artırmada etkili olduğunu belirtti.

aw139835-01.jpg

HADİSLERDE İSMİ GEÇİYOR

Özellikle içerdiği timokinon sayesinde çörekotunun antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve kanser önleyici etkileri bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, çörekotunun Tıbb-ı Nebevi'de de sıkça tavsiye edildiğini aktardı. Bu bitkinin Hz. Muhammed'in övgüleriyle de desteklendiğini ve tarih boyunca birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanıldığını belirtti.

aw139835-04.jpg

Hz. Muhammed’in(s.a.v.) "Şu kara taneyi (çörekotu) kullanın. Ölümden başka her şeye devadır" hadisi, çörekotunun önemini vurgulamıştır. Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste ise çörekotunun her hastalığa şifa olduğu söylemiştir.

ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA

Sonuç olarak, çörekotunun sağlık açısından önemli bir bitki olduğunu ve geleneksel tıpta uzun bir geçmişi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, bu bitkinin modern tıp tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

aw139835-02.jpg

Eski çağlardan günümüze kadar, çörekotu karaciğeri güçlendirmek ve sindirim sistemi problemlerini gidermek amacıyla kullanılmıştır. Hipokrat da bu önemli bitkiyi, zehirli yılan ve akrep sokmaları, eski tümörler, dolama tedavisi, deri döküntüleri, baş bölgesi iltihapları ve gribal enfeksiyonlar gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanmıştır. Penedius Dioskorides ise modern bitki biliminin temelini atan isimlerden biridir ve çörekotu yağıyla baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı ve bağırsak parazitleri gibi sorunlara çare bulunabileceğini belirtmiştir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.