Kredi kartında bunu yapana büyük ceza kesilecek 'Bankalar peş peşe uyarı mesajı attı'

Kredi kartında bunu yapana büyük ceza kesilecek 'Bankalar peş peşe uyarı mesajı attı'
Kredi kartına nakit avans ve bireysel kredi için alınan kararların yankıları devam ederken bankalardan bir hamle daha geldi. Bankalar peş peşe mesaj atarak kullanıcılarını uyardılar.

Bankalardan Yeni Kredi ve Nakit Avans Uyarısı Geldi. Kredi kartı nakit avansları ve bireysel kredilerle ilgili alınan kararların etkileri devam ederken, bankalardan yeni bir adım daha atıldı. Vatandaşlara yapılan uyarıda, nakit avans ve bireysel kredi kullananların altın ve döviz alımından kaçınmaları yönünde uyarı yapıldı. Bankalar, müşterilerinden alınan bir taahhüdün ardından "yaptırımı var, sorumluluk bizde değil" mesajını verdi.

altin-dolar.jpg

Piyasada artan likiditenin ekonomi yönetimini endişelendirmesi üzerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hem tüketici kredilerinin hem de kredi kartı borçlarının ve döviz talebinin azaltılması için peş peşe adımlar attı. TCMB, bankaların zorunlu karşılıklarına yönelik düzenlemeler yaparken, kredi kartına nakit avans taksit sayısını 12'den 3'e düşürdü. Ayrıca, kart limitinin yüzde 80'ine kadar olan nakit avans limitini yüzde 25'e indirdi. Tüm bunların yanı sıra, nakit avans çekim faizi Resmi Gazete'de duyurularak yüzde 5'e yükseltildi.

Ancak atılan bu adımlara rağmen, yaklaşan seçimler nedeniyle vatandaşlar, önceki deneyimlerine dayanarak altın ve döviz talebini artırdı. Hatta döviz bürolarının önünde oluşan uzun kuyrukların görüntüleri sık sık sosyal medyada paylaşıldı. Darphane'nin altın üretimini artırmak için yeni bir fabrika kuracağı da dile getirildi.

BANKALARDAN DİKKAT ÇEKEN UYARI: "DÖVİZ ALMAYIN"

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, bankalardan dikkat çeken bir hamle daha geldi. Nakit avans ve tüketici kredisi kullanmak isteyen vatandaşlara yönelik bir uyarı yapıldı. Uyarıda şu ifadeler yer aldı: "Bilindiği üzere tüketici kredileri; gerçek kişi tüketicilerin eğitim, sağlık, seyahat, taşınma, evlilik, alışveriş gibi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir defada sağlanan finansal destek kredileridir."

Ayrıca, şu ifadeler kullanıldı:

Altın veya döviz alım işlemleri, vadeli mevduat, repo, hisse senedi gibi finansal getiri sağlama amaçlı yatırımlar, Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar nezdindeki vadesi gelmemiş diğer kredi risklerinin kapatılması, Kripto para piyasası hesaplarına veya bankacılık/sermaye piyasası sistemi dışına aktarılması, Yurt dışına transfer yapılması, Bu işlemlerin kredinin asıl amacına aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

kredi-karti-mesaji.jpg

BANKALAR TAAHHÜT İSTİYOR

Nakit avans çekmek isteyenler, yukarıdaki şartlardan herhangi birini gerçekleştirmeyeceklerine dair bir yazı ile karşılaştı. Bankalar, bu kurallara uyulması için vatandaşlardan bir onay talep etti. Onay metninde şunlar yer aldı:

“Bu bağlamda; banka yetkililerince tarafıma izah edilmesi ile tüketici kredisi niteliğinde olduğunu bildiğimi, söz konusu kredi/ek hesap ile sağladığım kaynağı amacına uygun kullanacağımı, kullanım amacına aykırılık teşkil eden yukarıda bahsi geçen işlemleri yapmayacağımı, kredinin amacı dışında kullanıldığının bankanızca tespiti ile tarafıma uygulanabilecek yaptırımları kabul ettiğimi ve söz konusu yaptırımlardan dolayı bankayı sorumlu tutmayacağımı, gayrikabili rücu, beyan ve taahhüt ederim.”

Bu uyarılar ve taahhütlerle bankalar, finansal istikrarı sağlamak ve kredi kullanımını daha dikkatli bir şekilde yönlendirmek için adımlar atmaya devam ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.