Köylü kadınlar tek tek elleriyle yapıyor. Bütün Avrupa pazarına gönderiyor

Köylü kadınlar tek tek elleriyle yapıyor. Bütün Avrupa pazarına gönderiyor
Yılbaşı heyecanı Avrupa'da başladı. Türkiye'de köylü kadınların yaptığı ürüne talep yağdı.

Antalya'da köylü kadınlar bin bir zahmetle toplayıp tek tek elleriyle özene özene yapıyorlar. Zahmetli olan iş Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Yeni yıla 2 ay kalmışken, Avrupa'da yılbaşı heyecanı da başladı. Şimdiden yeni yıl kutlamaları için hazırlığa başlayan Avrupa, Türkiye'den aldıkları yılbaşı çelenkleri ile ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyor.

noel-agaciii.jpg

ANTALYA'DA BAŞLAYAN GELENEK AVRUPA PAZARINDA

Antalya'da 1990'lı yıllarda Alman bir kadının üretimini ve ihracatını yapmaya başladığı Noel çelengi, Yılbaşında özellikle Avrupa'da çok ilgi görüyor. Türk kadınlarının köylerden topladığı bitkilerle ilmek ilmek elleriyle yaptığı çelenkler Türkiye ekonomisine iki ayda çok büyük katkılar sağlıyor.

BİTKİLERİN TOPLANAMSININ BİR BEDELİ VAR

Dağlık alan ve ormanlarda belirli bir ücret karşılığında toplanan bitkilerle çelenkler yapılıyor ve bütün Avrupa pazarına gönderiliyor.

20-ulkeye-ihrac-edilen-noel-celengi-mesaisi-basladi-7422-dhaphoto6.jpg

9 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLADI

Köylülerin topladığı çam artığı, kozalak, andız, servi dalıyla mersin meyvesi gibi tahliye ürünleri, maharetli kadınların ellerinde adeta bir sanat eseri oluyor.

Orman tahliye ürünleriyle yapılan Noel çelengi ihracatından ülkemiz, geçen sene 9 milyon dolar gelir sağladı.

Bu yıl da 20'yi aşkın ülkeye ihraç edilmesi amaçlanan çelenkler, 1 ila 3 Euro arasında satılıyor.

20-ulkeye-ihrac-edilen-noel-celengi-mesaisi-basladi-7422-dhaphoto3.jpg

BU YIL Kİ BEKLENTİ 10 MİLYON DOLAR

Firma sahibi Şerife Altındal, Aralık ayının ilk haftasına kadar ihracat için yoğun bir çalışma sürecinde olduklarını söyleyerek, "Noel için aralık ortasına kadar sevkiyatımız var. 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. Her yıl katma değeri yüksek ürünleri, kadınlarımızla çoğaltmaya çalışıyoruz. Yerdeki kozalaktan ağaç parçalarına, ormanda kullanılmayacak artık ürünlerden orman köylüsüne gelir sağlayarak işletmemize getiriyoruz. Kadınlarımız bunları yılbaşı çelengine dönüştürüyor. Geçen yıl Türkiye genelinde bu sektörden 9 milyon dolar gelir elde ettik. Bu yıl 10 milyon dolar beklentimiz var." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.