Kendi soyadımı kullanırsam haklarım ne olur 'Yeni soyadı kararında miras boşanma detayları

Kendi soyadımı kullanırsam haklarım ne olur 'Yeni soyadı kararında miras boşanma detayları
Kendi soyadını kullanan kadınlar boşanma, miras gibi haklarının ne olacağını sorguluyor. Kendi soyadımı kullanırsam ne olur diye merak edenler için detaylar belli oldu.

Kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanmalarına imkan veren, bu hakkı yasal olarak sunan Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte kadınlar konuyla ilgili detayları merak etmeye başladı. “Kendi soyadımı kullanmak istiyorum ama haklarım ne olacak” diye soran kadınlar için hukukçular açıklamalarını yaptı. Peki, kendi soyadımı kullanırsam haklarım ne olur sorusunun cevabı ne?

evlilik2.jpg

KENDİ SOYADIMI KULLANIRSAM HAKLARIM NE OLUR DEĞİŞİR Mİ?

Kendi soyadımı kullanmak istiyorum ancak sonuçlarının ne olacağını merak ediyorum diyorsanız konuyla ilgili detaylar şekillendi. Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararla kadınların evlenmeden önceki kendi soyadlarını kullanmalarının önünü açan karar yürürlüğe girerek kadınlara kazanılmış bir hak daha sundu. Konuyla ilgili merak edilenler de artmaya başladı.

evlilik.jpg

Kadınlar evlenirken nikah memuruna belirtmeleri üzerine kendi soyadlarını kullanabilecekler. Zorunluluğun kalkmasıyla birlikte artık eşlerinin soyadını kullanmak istemeyenlerin de bu hak için nüfus müdürlüklerine talepte bulunmaları gerekiyor. Öyleyse kendi soyadımı kullanırsam haklarım ne olur merakını giderecek konuya hukukçular nasıl bakıyor?

Kadınların evlenmelerinin veya boşanmalarının bekarlık soyadlarını kullanmalarına engel olmadığını vurgulayan hukukçular, boşanma sonrası eşin soyadının kullanılmaya devam edilebileceğini de söylüyor.

evlilik-imza.jpg

Aynı zamanda kendi bekarlık soyadlarını kullanan kadınların haklarının devam edeceği ve kaybolmayacağı da hukukçular tarafından belirtiliyor. Kadının bekarlık soyadını kullanması, eşinin mirasına hak kazanmasını engellemiyor. Aynı şekilde evlilik yoluyla elde edilmiş mallara katılma konusunda kendi soyadını kullanan kadınlar için belirlenen haklar ortadan kalkmıyor. Yani kadınların kendi soyadımı kullanırsam haklarım ne olur diye sormalarına gerek kalmıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.