'KDV iadesinde zaman aşımına dikkat' Başvurularda son gün için geri sayım başladı

'KDV iadesinde zaman aşımına dikkat' Başvurularda son gün için geri sayım başladı
Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi konusunda 2021 yılına ilişkin alacağı olanların 31 Aralık’a kadar başvurmamaları halinde söz konusu KDV iade alacakları zaman aşımına uğrayacak.

Vergi kanunlarına göre zaman aşımı kavramının süresi 5 yıl olarak belirlenmişken, KDV iadelerinde zaman aşımı süreleri farklılık gösteriyor.

Dünya Gazetesi’nden Mahmut Bülent Yıldırım’ın aktardığına göre; Katma Değer Vergisi (KDV), işlemin gerçekleştiği dönemi takip eden ikinci yılın sonuna kadar başvurulması koşuluyla, Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre, bu işlemleri gerçekleştiren kişilere iade edilebilir.

p546.jpg

Buna göre, 31 Aralık 2023'e kadar talep edilmeyen 2021 yılına ilişkin KDV iade alacakları zaman aşımına uğrayacak.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesi gereği iade talebi için, işlemin gerçekleştiği dönemi takip eden ikinci takvim yılı bitene kadar başvurulması gerekiyor.

2021 yılında kısmi tevkifat kapsamında iade talebi için başvuru yaparken iade dilekçesinin yanında istenen gerekli belgelerin de bulundurulması zorunlu tutuluyor.

p555.jpg

En geç 31.12.2023 tarihine kadar vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirim yoluyla giderilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesinin en geç izleyen yıl talep edilmesi gerekiyor.

BEYANNAME DÜZENLEMELERİNDE DE SON GÜN AYNI

2022 yılına ilişkin KDV beyannamelerinde 2023 Ocak ve Kasım dönemleri arasındaki bilgilerde düzeltme yapmak isteyenler de en geç 31.12.2023 tarihine kadar düzeltme beyannamesi vermeliler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.