Kartal’da Kut’ül Amare Zaferi törenle anıldı...

Kartal’da Kut’ül Amare  Zaferi törenle anıldı...
Çanakkale Zaferi’nden hemen sonra Irak cephesinde İngilizlere karşı Osmanlı devletinin kazandığı önemli bir zafer olan Kut’ül Amare Zaferi Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Levent BULUT / Dokuz Sütun

Kartal Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kut\’b4ül Amare Zaferi’nin 101. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi. Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğine Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Kartal İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri; Tuncay Oruç, Yıldırım Demirci, Dursun Teyran, İhsan Zakiroğlu Ortaokulu, Burak Bora Anadolu Lisesi ve Era Koleji’nden müdür, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı\’b4nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Burak Bora Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Şaban Gedikoğlu, Kut\’b4ül Amare Zaferi’nin Birinci Dünya Savaşı’nda Irak cephesinde İngilizlere karşı Osmanlı devletinin kazandığı önemli bir zafer olduğunu belirtti.

25 BİN ŞEHİT

Çanakkale Zaferi’nden hemen sonra kazanılan zaferin, müttefikler tarafından sevinçle karşılandığını kaydeden Gedikoğlu, “Kut\’b4ül Amare\’b4de Osmanlı ordusu bizim bu topraklarda bir Müslüman olarak yaşamamız için 25 bin şehit verdi. NATO\’b4ya üye olduğumuz 1952 yılına kadar 29 Nisan günü Türkiye\’b4de \’b4Kut Bayramı\’b4 olarak kutlandı. Kut\’b4ül Amare Zaferi’nde bir yıllık süre içerisinde İngilizler 40 bin, Osmanlı Devleti ise 25 bin kayıp verdi. Kendisini dünyanın en büyük devleti olarak gören İngiltere, bu yenilgiyi bir türlü kabul edememiştir. Hem Çanakkale, hem Kut\’b4ül Amare yenilgisi, onlar için büyük bir itibar kaybı olarak görülmüştür. Mondros’tan sonra İngiltere’nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altında yatan en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yenilgilerin acısıdır. Bugün biz de Kut Zaferi’nin 101. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehitlerimizi anmak ve hatıralarını yâd etmek adına bu anma törenini yapıyoruz.” dedi.Etkinlik; Era Koleji ve İhsan Zakiroğlu Ortaokulu öğrencilerinin Kut’ül Amare Savaşı’nı anlatan resim sergisinin ardından. Şiir dinletisi, sinevizyon gösterisi, oratoryo, savaşı anlatan tiyatro ve halk oyunları gösterisiyle son buldu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.