Kaçak olarak ülkeye getirilen 22 köpek kurtarıldı

Kaçak olarak ülkeye getirilen 22 köpek kurtarıldı
Türkiye’ye yurt dışından kaçak olarak getirilen ‘Pomeranian’ cinsi 22 köpeğe, Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda el konuldu.

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda jandarmanın bir otomobilde yaptığı kontrolde kaçak yollarla yurt dışından getirilen ‘Pomeranian’ cinsi 22 köpeğe el konuldu. Otomobilin ön koltuklarının altına gizlenmiş halde bulunan köpekler, HAYTAP ve Ticaret Bakanlığı arasında gümrükte kaçak olarak yakalanan hayvanların ihalesiz olarak HAYTAP’a teslimi ile ilgili imzalanan protokol kapsamında HAYTAP’a verildi. HAYTAP gönüllülerince sahiplenilen köpekler, Bursa’ya getirildi.

turkiyeye-kacak-getirilen-22-kopek-otomobilin-on-koltuklarinin-altinda-bulundu-6562-dhaphoto2.jpgGeldiklerinde stres ve korku durumları da olan köpeklerin sağlık durumlarıyla özel olarak ilgilendiklerini söyleyen Veteriner Hekim Rümeysa Üçgürz, “Havalar çok sıcak, hepimiz zaten bundan muzdaribiz. Sıcak çarpması dediğimiz, ısı çarpması durumu vardı geldiklerinde. Hepsi çok ciddi solunum sıkıntısı çekiyordu. Bunun müdahalesini yaptık. Şu an genel durumları iyi. Toplu bir alandan geliyorlar, fakat çok ciddi bir enfeksiyon, ciddi bir durum görünmüyor. İlk geldiklerinde zaten hepsinin vücudunda çok ciddi pire yumurtası, hatta canlı pire bile gördük. Buna yönelik ilk önce aşılamalarını yapıyoruz. Daha sonra bu ufaklıklar, bebeklik aşılarıyla devam edecekler. Genel durumları, yeme, içme durumları gayet iyi. Fakat bu ufaklıklar şu an her ne kadar iyi görünse de toplu bir alandan ve bilmediğimiz koşullardan geldikleri için bir müddet karantina uygulaması altında kalacaklar. Genel durumları takip edilecek” dedi.

turkiyeye-kacak-getirilen-22-kopek-otomobilin-on-koltuklarinin-altinda-bulundu-6562-dhaphoto1.jpgHAYTAP Bursa temsilcisi Emre Demir Köpeklerin Balkan ülkelerinde üretilerek, satılmak üzere Türkiye’ye getirildiğini şu sözlerle aktardı;

“Edirne gümrükte, jandarma kontrol noktasında, hepsi ön koltuklara sıkıştırılmış halde, ön koltukların altında noktalar oluyor küçük, küçük. Oralara sıkıştırılıyorlar. Kontrol noktasında hayvanların sesi çıktıysa, o şekilde tespit edildiğini düşünüyoruz. Muhtemelen Balkan ülkelerinden gelmiştir ama çeşitli ülkelerden, çeşitli noktalardan, ülkemize kaçak yolla sokulmaya çalışılıyor. Bu konuda devlet kurumlarımız gerekli cezai işlemi uyguluyorlar ama tabii ne kadar bu üretimi durdurursak, bu hayvanların ızdırabı da o kadar bitecektir”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.