Kabus yeniden hortladı 'En son 9 yıl önce görülmüştü 'Tüm kişilerle temasa geçildi

Kabus yeniden hortladı 'En son 9 yıl önce görülmüştü 'Tüm kişilerle temasa geçildi
En son 2015 yılında görülen veba vakası yeniden görüldü.

2015 yılında son kez rapor edilen hıyarcıklı veba, 9 yıl sonra yeniden görüldü.

Oregon eyaleti Deschutes İlçe Sağlık Kurumu tarafından doğrulanan vakada, ilgili kişinin ve evcil hayvanının yakın temas halinde olduğu kişilerle iletişime geçilerek gerekli tedbirler alındı.

Sağlık yetkilileri, 7 Şubat tarihinde yaptıkları açıklamada, "hıyarcıklı veba"nın bir vatandaşta tespit edildiğini duyurdu.

Hastalığın erken teşhisiyle ilgili olarak, "Veba belirtileri, genellikle insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra başlar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir." ifadelerine yer verildi.

ekran-goruntusu-2024-02-13-114649.png

Erken teşhis edilmezse, hıyarcıklı veba septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Ancak, bu vakada hastalık erken evrelerde tespit edilip tedavi edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Şu ana kadar yapılan araştırmalar sırasında başka bir veba vakası tespit edilmedi.

Oregon'da veba nadir görülüyor ve son vakaya 2015 yılında rastlanmıştı. İnsanlara veya hayvanlara, enfekte bir pire ısırığı yoluyla veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla yayılıyor. Vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplar olmakla birlikte, fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir.

hiyarcikli-veba-119373.jpg

Vebanın yayılmasını önlemek için evcil hayvanlardan pirelerin uzak tutulması öneriliyor. Ayrıca, pire maruziyetini azaltmak için uygun önlemlerin alınması ve piknik alanlarında yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçınılması gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.