İşte emeklilikte yüksek maaş almanın 3 formülü; SGK uzmanı tek tek açıkladı

İşte emeklilikte yüksek maaş almanın 3 formülü; SGK uzmanı tek tek açıkladı
Ekonomik çalkantılar, döviz kurlarındaki artış gibi konular emeklinin de belini bükmeye deva ediyor. Şu dönemde alınan emekli maaşlarını da yakından etkilemekte. Birçok emekli aldığı maaşın yetersizliğini dile getirmekte. Tabi al böyle olunca emekliler de maaşlarını yükseltmek için yeni yollar, formüller aramakta buluyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı, Özgür Kaya emekli maaşlarını katlayacak formülü tek tek anlattı.

Bunun için 3 formül olduğunu belirten Kaya, Dördüncü olarak da aylık bağlama oranlarının ilave olduğunu dile getirdi.

İşte o 3 sihirli formül;

Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen emekliler maaşlarını artırmak için her geçen gün farklı yollar aramakta.

Formüllerinin tek tek sıralayan SGK uzmanı Özgür Kaya birinci olarak, çalışma hayatındaki ödenen primlere dikkat çekti.

ELDEN VERİLEN MAAŞLARA DİKKAT

"Çalışmış olduğunuz iş yeri ya da kurum sizin primlerinizi ya da maaşınızı tamamını bankaya yatırıyorsa bunu da sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorunda ama bir kısmını elden verip bir kısmını bankadan ödeme yapıyorsa elden verilen maaşın primleri Sosyal Güvenlik Kurumuna yatmadığı için çalışmaya başladığınızdan itibaren o sizin emekli maaşınızın eksik olacağı anlamına gelir."

YÜKSEK BAĞKUR PRİMLERİ

"İkincisi ise vergi mükellefi olup BAĞ-KUR primini ödeyen vatandaşlarımız var. Yani kendi namı hesabına çalışanlar diyoruz. Eğer kazançları uygunsa kazançlarına göre ödemeleri gereken BAĞ-KUR primlerini de yüksek ödedikleri takdirde emekli maaşlarına da olumlu yönde katkı yapar. Yine bizim ikinci grupta yer alan BAĞ-KUR'lu olarak adlandırdığımız isteğe bağlı sigortalılarımız var."

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASINA DİKKAT

"Bunlar da kendileri primlerini diyorlar. Eğer ekonomik şartları uygunsa isteğe bağlı primlerin daha yüksek ödemek suretiyle ileride alacakları emekli maaşlarını da yükseltmiş olurlar. Üçüncü grupta yer alanlar ise borçlanmalar diye adlandırdığımız kadınlarda doğum borçlanması, erkeklerde askerlik borçlanması, bunlara çok dikkat etmek lazım. Borçlanmayı da hemen yapmamak lazım. Eğer emeklilikle ilgili gerekli olan yaş ve yıl koşullarını yerine getirip prim gün sayısı yetmiyor ise o zaman bu borçlanmaları yapmak lazım. Yapacağınız borçlanmalar da önceki dönemlerden almış olduğunuz prime esas kazançların altında olmaması gerekiyor. Aksi takdirde alacağınız maaşı da düşürmüş oluyor."

2000 yılı öncesinde bağlanan aylıklarının oranlarının yüzde 75 olduğunu belirten Kaya, 2000 ile 2008 arasında bu oranın yüzde 65'e düştüğünü söyledi. Aylıkların bağlanma oranın ise emekli maaşlarını yüzde 100 etkilediğini ifade etti.

"2008 sonrası ise yaklaşık olarak yüzde 45 seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Bu 45 seviyesi olarak belirliyoruz ama eğer sizin kazancınız, bahsettiğim 7. maddedeki prime esas kazancınız düşükse bu oran da aşağıya doğru düşmeye başlar. Yani siz 2000 yılından önce çalıştığınız günler yüzde 75'ten hesaplanır." söylemlerinde bulundu.

Bu 3 maddeyi göz ardı etmemekte fayda olduğunu söyleyen Özgür Kaya, bugünkü mağduriyetleri bir nebze azalması için 2000 öncesin ki yüzde 75'lik seviyelerde olmasının bu sorunları ortadan kaldırıcağını da söyledi.

Kaynak: CnnTürk

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.