Altından on kat daha değerli! Elinde olan köşeyi dönecek

Altından on kat daha değerli! Elinde olan köşeyi dönecek
Şimdiye kadar altın, en değerli maden olarak biliniyordu ancak altından on kat daha değerli bir maden ortaya çıktı. Kimse bu madenin altından daha değerli olduğunu bilmiyordu. Dünya üzerindeki en değerli maden meğer rodyummuş.

Dünya üzerinde en değerli maden hangisi diye sorulsa elmas ya da altın akla gelir. Altın için tarihin başlangıcından bu yana devletler sürekli bir savaş vermiş ve altına sahip olanlar güçlü tarafa geçmişlerdir. Dolayısıyla sanki altından daha değerli bir maden yokmuş gibi geliyor olabilir. Ama bu maden altından on kat daha değerli.

ONS BAŞINA 10 BİN 300 DOLAR

Dünyadaki en değerli madenler sıralamasında başta yer alan “rodyum”, aslında altından daha değerli. Karar'da yer alan habere göre, altının ons fiyatı 1850 dolar ederken rodyumun fiyatına göre bu rakam hiçbir şey değil. Çünkü rodyumun ons başına fiyatı son değerlendirmelere göre 10 bin 300 dolar ediyor. Peki rodyum neden bu kadar değerli?

RODYUM NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

1606837651-capture.jpg

Rodyum, oksijenle kolay kolay reaksiyona giren bir maden değildir. Bu özelliği aslında onu kıymetli bir metal yapmaktadır. Öte yandan bu özelliği ile korozyana, oksidasyona dayanıklı oldukça önemli bir katalizör yapar.

Rodyumun genel sertlik özelliği ve 1965 santigratta gibi yüksek derecede eriyor olması platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metalleri arasında bulunmasını sağlar.

Su ve hava sıcaklıklarına dayanma özelliğinin yanı sıra çoğu asitle çözünmemesi rodyumun arabalarda, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklık termokupl ve direnç tellerinde kullanımına yol açar. Bu da rodyumun aslında çok yönlü olduğunun bir kanıtıdır.

RODYUM MADENİ NERELERDE BULUNUR?

Oldukça nadir bulunana bu maden genellikle Güney Afrika ve Rusya’da üretilmektedir. Ayrıca bakır ve nikel cevherlerinin rafine edilmesi sonucu bir yan ürün olarak ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde bir sene içinde yaklaşık olarak 16 ton rodyum üretiliyor. Öte yandan rezervinin ise 3 bin ton olduğu tahminler arasında yer alıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum