İşte Dünyanın en büyük Tesla Bobini

İşte Dünyanın en büyük Tesla Bobini
Hayatını bilime adayan Nikola Tesla, Matematiksel olarak ışığın dalga özelliğinin de ispatlanması ile ışığı ve elektriği kablosuz olarak aktarabileceğini de farketmiş.

Nilgün Didar TÜT/ KAMU SON HABER

Nikola Tesla, 1891 yılında, yüksek voltaj, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üretmek amacıyla deşarj bobinlerini geliştirdi. Bu Tesla bobinleri, iki farklı bobin çeşidinden oluşur.

Bunlar, kapasitör, trafo ve toroidden olarak adlandırılır. Bu keşifle birlikte şehir hatları daha yüksek güçlere ulaşabileceği bulunmuş oldu. Bobinlerin en önemli özelliği ise, kablosuz elektriği yayma özelliğinden oluşması.

Tesla'nın bu keşifte amacı hem elektrik hem de ışıktı.

06053533-teslauniverse18color.jpg

Ancak Nikola Tesla icadını tam anlamı ile başarılı olduğunu göremeden hayata gözlerini yumdu.

En basit tanımıyla bu bobinler yüksek gerilimli ve düşük akımlı elektrik akımlarını yükseltmek için kullanılır ve günümüzdeki kablosuz telegraf, radyo ve diğer elektronik cihazların geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

GÜNÜMÜZDE EĞLENCE VE GÖSTERİ AMACI

Çok fazlı alternatif akımlar kullanarak çok yüksek voltajda şimşekler yaratabilen bir makineler olan bu makineler fraktal şeklinde şimşekler yaratıyor. Bu bobinler şu anda günümüzde eğlence ve gösteri amacıyla kullanılıyor.

1900’lü yıllarda ilk olarak spark-gap radyo vericilerinde kullanılan özellikle şuanda müzik bile yapılabiliyor.

Bu keşfinin sonucunda şehir gerilim hatlarının çok daha yüksek güçlere ulaşabileceğini keşfedilmiş, bununla birlikte de bu bobinlerin en önemli özelliği ise elbette kablosuz elektriği yayma özelliklerinin bulunmasıdır.

TESLA’NIN YOLUNDAN GİDİLSEYDİ KİMSE ELEKTRİK AKIMINA KAPILMAYACAKTI

Tesla’nın yolundan gidilseydi ve bu icat üzerinde çalışalsaydı, hiç kimse elektrik akımına kapılıp ölmeyecekti. Arabalar gökyüzünde uçabilecek hava kirliliği yüksek oranda engellenmiş olacaktı.

NELER OLMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Söğütlüçeşme YHT istasyonunda bir işçi trenin ön camını temizlerken elindeki sopanın yüksek gerilim hattına çarpması sonucu işçi İbrahim Küçük 28 bin wattlık elektrik akımına kapılmıştı.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edilmiş ve Küçük hastaneye kaldırılmıştı. Olayla ilgili inceleme sürdüğü belirtilmişti.

ekran-goruntusu-2023-06-19-111553.jpg

Bugün ise, Çorum'un Sungurlu ilçesinde Uçurtmasını takıldığı elektrik direğinden kurtarmak isteyen 17 yaşındaki genç elektrik çarpması sonucu yaralandı.

ekran-goruntusu-2023-06-19-110244.jpg

Videoda görülen bobin ise, dünyanın en büyük Tesla bodinidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.