İstanbul’da tehlike çanları çalıyor Bu semtlerde pencereleri sıkı sıkı kapatın

İstanbul’da tehlike çanları çalıyor  Bu semtlerde pencereleri sıkı sıkı kapatın
İstanbul’un en kirli havasına sahip ilçeler açıklandı. Uzmanlar soğuk havalarla birlikte hava kirliliği tehdidinin arttığını vurguluyor.

İstanbul’da hava kirliliği alarmı verildi. Açıklanan 4 semtte tehlike çanları çalıyor. Bu semtlerdeki hava kalitesi büyük oranda düşüyor. Uzmanlar, kalp hastalıkları konusunda önerilerde bulunuyor. Peki, hangi semtler tehlike altında?

BU SEMTLERDE MASKEYLE DOLAŞIN

Hava kirliliği toplum sağlığını tehdit eden en önemli konulardan biri. Kalp sağlığını tehdit eden bu durum, nefes almayı da zorlaştırıyor.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Esenyurt, Göztepe, Mecidiyeköy ve Kağıthane'nin hava kirliliği açısından en tehlikeli semtler olduğunu söylerken, Prof. Dr. Özlem Esen ise bu durumun kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Nüfusun en yoğun olduğu illerden İstanbul’da hava kirliliği had safhaya çıktı. Kış aylarında artan hava kirliliği, sağlığı tehdit etmeye başladı. Son günlerde artan katı yakıt dumanının da etkisiyle hava kirliliği ikiye katlandı. Uzmanlar kalp rahatsızlıklarına karşı uyarıyor. Özellikle 4 semtte hava kirliliğine dikkat edilmesi ve hava kalitesinin sık sık kontrol edilmesi konusunda uyarıları ardı ardına geliyor.

ps2.jpg

‘KIŞ DÖNEMİNDE ARTIYOR’

Hava kirliliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Şehirleşme arttıkça, şehirdeki araç sayısı arttıkça, sanayi tesisleri arttıkça, ısınmada kömür gibi fosil yakıt kullanılıyorsa meteorolojik şartlara bağlı olarak hava kirliliği oranı değişkenlik arz ediyor. Şehirlerde daha çok araçlardan çıkan azot kirliliği, tozlar insan sağlığı başta olmak üzere tüm ekosistemde olumsuz yönde etkiler oluşturuyor. Kış döneminde ısınma kaynaklarının devreye girmesiyle hava kirliliği daha da artabiliyor.”

Ortalama bir yetişkinin gün içinde 15 kilogram hava soluduğunu ifade eden Toros, yenilen içilen gıdaların seçildiğini ancak maalesef solunan havanın yeterince seçilemediğini ifade etti.

Hava kirliliğinin her gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın havaizleme.gov.tr adresinden takip edilmesini öneren Toros, İstanbul’daki toz oranının 50 ile 100 arasında değiştiğini, Bir metreküp havada 50 civarında parçacıklı madde bulunduğunu açıkladı. Toros, “Bulunduğumuz bölgedeki metreküpteki hava değeri 50'nin altındaysa yeşil, gayet güzel. 50 ile 100 arası orta düzeyde tam iyi diyemiyoruz. 100'den sonra hassas gruplar için özellikle zararlı hale geliyor. 100'ün üzerinde de olmamasına dikkat edilmeli" şeklinde konuştu.

ps.jpg

KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR

Hava kirliliğinden en çok kalp ve akciğerin etkilendiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise, "Bizim parçacık sayısı dediğimiz hava kirliliğinin ölçüldüğü bir parametremiz var. Parçacık sayısı arttığı zaman damardaki akışkanlığın bozulduğu, damar spazmı yaptığı ve kalp krizinin daha çok görüldüğü izlenmiş. Bu da soğuk havalı günlerde, parçacık sayısının artmasıyla birlikte kalp hastalıklarında artış görülmekte.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca sıcak havalardan direkt olarak soğuk havaya geçiş dönemlerinde insanların nefes alma problemi yaşadığının ve tansiyon düşüşleri olabildiğinin gözlemlendiği konusunda uyaran Esen, açık havada yürürken herkesin kendini koruması gerektiğini ve maske takmalarının iyi olacağını vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.