İsrail Hamas savaşında flaş gelişme ‘ABD İsrail'e yeni silah sevkiyatı yapacak’

İsrail Hamas savaşında flaş gelişme ‘ABD İsrail'e yeni silah sevkiyatı yapacak’
ABD'li Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin İsrail'e yeni bir silah sevkiyatına hazırlandığını açıkladı.

İsrail, 134 gündür Gazze Şeridi’nde Filistinlileri hedef almayı sürdürüyor. İsrail ordusunun yerleşim bölgelerine, hastanelere, mülteci kamplarına ayrım gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda can kaybı sayısı 29 bine kadar yükseldi. Gazze'deki sivil katliama dünyanın dört bir yanından tepki yağarken ABD'li Wall Street Journal gazetesi ABD'nin İsrail'e yeni bir silah sevkiyatına hazırlandığını açıkladı.

LAHEY’DEN İSRAİL'E “KARARLARI UYGULA” ÇAĞRISI

Güney Afrika'nın İsrail’in beklenen Refah operasyonu için yaptığı “yeni tedbir” başvurusunu değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı ise ek tedbirlere ihtiyaç olmadığına fikir birliğine varıldı. Adalet Divanından Cuma akşamı yapılan paylaşımda 26 Ocak’ta İsrail hakkında verilen 6 tedbir kararının Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin tamamında geçerli olduğunun altı çizildi. Açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'nde, özellikle Refah’ta durumun tehlikeli olduğu belirtilerek, “Bu tehlikeli durum, tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektiriyor” dedi. İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğu vurgulanan paylaşımda, Soykırım Sözleşmesi'ne ve tedbir kararlarına eksiksiz bir şekilde olarak uymak zorunda olduğu belirtildi.

GAZZE’DE CAN KAYBI 28 BİN 858’E GELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 83 kişinin hayatını kaybettiği, 125 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 858, yaralı sayısının ise 68 bin 667’ye yükseldiği belirtildi. Çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaşmakta zorluk yaşadığı açıklandı.

ABD SİLAH SEVKİYATINA DEVAM EDECEK

İsrail'in Gazze'deki sivil katliamına dünyanın dört bir yanından tepki yağarken ABD tepki çekecek bir adım atmayı planlıyor. İsrail'e yeni bir silah sevkiyatına hazırlanan ABD'ye göre satışla ilgili insan hakları endişesi olmadığı belirtildi.

İSRAİL AĞIR İHLALLERİ ENGELLEMEK İÇİN ETKİLİ ADIMLAR ATIYOR

Raporda, İsrail insan hakları ihlallerini etkili bir şekilde önleme ve güvenlik güçlerini bu tür ihlallerden sorumlu tutma konusunda övgü alıyor. Savunma araçlarının kötüye kullanımına ilişkin soruşturmalarda Tel Aviv yönetiminin şeffaf bir şekilde işbirliği yaptığını iddia ediliyor.
Gazze'deki sivil kayıpların yıkıcı etkisiyle çelişen rapor, eleştirilere de neden oluyor.
Gazeteye konuşan, adı açıklanmayan ABD'li yetkililere göre, yeni silah sevkiyatı MK-82,KMU-572 bombaları da barındırıyor.

MISIR'DAN TAMPON BÖLGE İDDİALARINA YALANLAMA

Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Diaa Rashwan yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın Gazze Şeridi sınırına bölgede Filistinlilerin barınması için birimler inşa etme hazırlığında olduğuna ilişkin bazı uluslararası medya kuruluşları tarafından yapılan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

REFAH'TAN KAÇAN FİLİSTİNLİLER MERKEZE DÖNÜYOR

İsrail'in yoğun hava saldırıları sürerken, Refah kentindeki Filistinlilerin bölgeden ayrılarak Gazze merkezine ilerledikleri belirtildi.

Tahminen 1,4 milyon Filistinli, yani Gazze nüfusunun yarısından fazlası İsrail saldırıları nedeni ile Refah'ta sıkışıp kaldığı aktarıldı. BM sözcüsü Stephane Dujarric bölgedeki çaresiz insanların yardım kamyonlarını durdurup yemek istediklerini, Gazze'de ciddi bir yiyecek sıkıntısı yaşandığını açıkladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.