IMEI nedir? IMEI kaydı nasıl yapılır? Kayıt ücreti ne kadar oldu?

IMEI nedir? IMEI kaydı nasıl yapılır? Kayıt ücreti ne kadar oldu?
Cep telefonu sahipleri, ekim ayı enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte IMEI konusunu sorgulamaya başladı. Peki, IMEI nedir, kaydı nasıl yapılır? İşte detaylar…

Telefon kullanıcıları IMEI konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar. Yurt dışı telefon kayıt sisteminin tutulmasını sağlayan IMEI kodu için bir kayıt ücreti bulunuyor ve ekim ayı enflasyon verileriyle birlikte IMEI kayıt ücreti de merak konusu haline geldi.

Peki, IMEI nedir? Kullanıcılar öncelikle IMEI kodunun ne olduğunu ve IMEI kaydının nasıl yapılabildiğini sorguluyorlar. Konuyla ilgili detayları vermeye başlayalım.

IMEI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Uluslararası mobil cihaz kodu ya da ekipman kimliği anlamına gelen IMEI kodu, cep telefon cihazlarına üretim aşamalarında verilen koddur. 15 haneli IMEI kodu, her cihaza özel bir kimlik numarası niteliğindedir. Böylece cep telefonlarının yurt içinde ve yurt dışında bu kimlikle var olması sağlanır.

Telefonların IMEI kodu, kayıp ve çalıntı durumlarında cep telefonunuzu güvende tutmanıza yarar. Bu yüzden telefonunuzun IMEI numarasını bir kenarda tutmalı, gerekli durumlarda emniyet güçleriyle paylaşmalısınız.

IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

Cep telefonlarının IMEI kodları, yurt dışında da gerekli olan kimlik kodu olduğundan, telefonların IMEI kayıtlarının mutlaka yapılması gerekiyor. Yurt dışından getirilen telefonların kayıt altında tutulması önemli konulardan biri. Vatandaşlar bu yüzden IMEI sorgulama nasıl yapılır merak ediyorlar.

e-devlett.jpg

Cep telefonunuzun güvenliği için mutlaka IMEI sorgulama yaparak bu numaranın geçerliliğini kontrol etmeli, çalıntılara karşı tedbirinizi almalısınız. Ayrıca BTK’nin belirlediği şekilde 120 gün içerisinde e-Devlet üzerinden başvuru yapmalısınız. IMEI kaydı nasıl yapılır diye soranlar için işte detaylar…

IMEI sorgulama nasıl yapılır?:

Mobil cihazınızın IMEI kodunu e-Devlet üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsiniz. Buradan harç yatırma işlemlerini de tamamlayarak kaydı yapabilirsiniz.

Sorgulamayı yapabilmek ve kaydı tamamlamak için e-Devlet üzerinden BTK IMEI kaydet bölümünden sisteme giriş yapmalı, gerekli bilgileri doldurmalısınız. Yani https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.

IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

Mobil cihaz kullanıcıları 2024 IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu diye merak ediyorlar. IMEI nedir, nasıl kaydedilir öğrendiyseniz ücretle ilgili detayları verelim.

2023 yılında 20 bin TL olarak ödenen IMEI kayıt ücreti, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ekim ayı enflasyon verilerine göre zam oranı belirlenerek 2024 yılında yüzde 58,46 zamlanacak ve 31 bin 692 TL'ye yükselecek.

2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.