'Hayat tekamül  yolculuğudur'

'Hayat tekamül  yolculuğudur'
Başakşehir Belediyesi Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleşen programda konuşan  Prof. Dr. Kemal Sayar "Hayat tekamül yolculuğudur" dedi. Programa ilçe sakinleri yoğun ilgi gösterdi.

'Hayat tekamül  yolculuğudur'

Levent BULUT / İSTANBUL

 

Ev sahipliğini Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir'in yaptığı program Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Diren Kalbim Dünyaya üst başlığında Prof. Dr. Kemal Sayar modern dünyanın yıprattığı örselenen insanlığın huzuru kendi içinde bulabileceğini vurguladı. Hayat tekamül yolculuğudur, diyen Sayar, kendisini tanıyan insanın olgunlaşabileceğini belirtti. Prof. Dr. Kemal Sayar, "İnsan kendi ölümlülüğü ile yüzleşmekten hoşlanmaz. Kendi kusurlarımızla yüzleşmeyi de sevmiyoruz. İnsan hep kendine taraftır. Kendi kabahatlerimizi kolay kolay görmek istemiyoruz, kusurları hep başkalarında arıyoruz. İnsan kendi kusurlarını görebildiği sürece ilerliyor. Öğrenmenin ön koşulu tevazudur. Oldum demek, öldüm demektir. Öğrenecek bir şeyimiz kalmadıysa hakikate açtığımız pencereleri kapatmışız demektir. Konfor ruhun bataklığıdır. Mutluluk için asgarî ihtiyaç duyduğumuz bir şey var: Bütün kalbimizle 'şimdi ve burada' olmak ve arzunun, hırs ve tamahkarlığın dikkatimizi çelmesine izin vermemek. Kimileri buna akış diyor. O akış anlarında kişi, zamanın adeta donduğunu hisseder. Hayata bütün kalbi ve ruhuyla katılan, yaptıklarını büyük bir şevkle yapan insanlar, akış hissini sık yaşar. Mutluluk biraz da biz başka şeylerle meşgulken adeta yolda bulduğumuz bir duygu halidir" dedi.

 'YAŞAMAK DİRENMEKTİR'

Hayatta her alanda çok başarılı ve istidatlı olmanın da beklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Sayar şöyle devam etti, "Her yetenek ve nitelik, kendine özgül şartlar bulunduğunda serpilip gelişir. Yenilgiye tahammül etmez ve kusurluluğu kabullenmezsek gelişemeyiz. Hata yapmaya ve o hatalardan öğrenmeye ihtiyacımız var. Yaşamak direnmektir. Hayat mucizelerini güzelliklere dikkat kesilebilenlere açar."

Kemal Sayar, zaferin şükran duymak olduğunu belirterek "Gerçek şükran, yeryüzünü kirleten çirkinliğe karşı güzelliğin safında yer almak, kötülük karşısında ittifak ederek güçsüz düşen kardeşlerimizle dayanışma gösterebilmektir. Hayatımızın en güzel anları bütün ruhumuzla orada olduğumuz anlardır. Yolumuza çıkan taşları bir basamak olarak kullanabilmeliyiz. Huzur ve itminana giden yol yenilmeyi de becerebilmekten geçer. Empatinin nihai ve soylu amacı merhamettir. Kandil ışık vermek için değil geceye şahitlik etmek için yanar. Merhamet ahlakın temelidir. Mutluluk veren, mutluluk alır" şeklinde konuştu.

 

'HAYAT YOLDA OLMAKTIR'

 

Kemal Sayar,  "Yola çıkmadan ne kadar uzağa gideceğini bilemezsin. Hayat yolda olmaktır. Bazen bize ulaşan belalar tekamül yolculuğunda birer sıçrama tahtasıdır. Onlara basmakla daha ileriye sıçrarız. Başarısızlık ve hüsran hayat hikayemizin bir kısmıdır. Tamamı değildir. Mutsuzluğun sebepleri: Bir sorunun sonsuza dek süreceğini zannetmek, her sorunun kendi hatası olduğunu düşünmek ve bir sorunun diğer tüm durumlara yayılacağına inanmaktır. Çoğu zaman bizi mutsuz eden şey yaşadığımız olay değil bizim ona verdiğimiz anlam, ona bakış açımızdır. İnsanın kendisine büyümek ve tekâmül etmek için de bir fırsat vermesi gerekir. Büyüyebilmek ve inkişaf edebilmek için içimizde birikmiş onca acının geçip gidebilmesine de izin verebilmemiz gerek. Umut varsa yenilmek yoktur, direniş ve gayret vardır, bir çaba üzere olmanın huzur ve itminanı vardır. Umut etmek tozpembe rüyaların salıncağında gerçeğe gözlerimizi kapamak anlamına gelmiyor. Neyin yaklaşmakta olduğunu bilmiyoruz ama bu belirsizlik alanında da oturup bekleyecek değiliz. Bu belirsizlik odasında her şey kadar bizim eylemlerimiz de sonucu belirleyebilir." Kemal Sayar sorumluluk ahlakını ise şu cümlelerle aktardı, "Gözünüzün önünde bir çocuk boğuluyorsa kendinizi ona müdahale etmek zorunda hissedersiniz. Dünyanın dört bir köşesinde, her gün binlerce çocuk açlıktan, susuzluktan, savaş ve terörden can verirken onlara yardım elini uzatmıyor, cebinizden ufak bir miktar bile olsa onların acısını dindirebilmek için bir pay ayırmıyorsanız, gözünüzün önünde boğulan bir çocuk için kılınızı kıpırdatmamışçasına suçlu hissetmelisiniz.  Ahlâk mesafe tanımaz. Ahlâk mesafeleri kaldırır. Duyduğumuz veya duymazdan geldiğimiz her inilti için mesulüz. Sadece mesul hissettiğimiz sürece varız." Program sonunda Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir, Prof. Dr. Kemal Sayar'a katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.