Havuzlardaki gizli tehlikelere dikkat

Havuzlardaki gizli tehlikelere dikkat
Havalar ısınınca pek çok insanın serinlemek için yüzme havuzlarını tercih ediyor. Havuzlardaki risklere değinen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım uyarılarda bulundu.

(DHA)- Havuzun temiz tutulmadığı takdirde birçok sağlık problemine yol açabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Yıldırım, “İnsan vücudundan çıkan ter, tükürük, idrar, dışkı gibi bir takım maddeler veya artıklar suyun kirlenmesine neden olan faktörlerdir. Birçok mikroorganizma kirliliği oluşturur. Suya karışan mikroplar vücutla temas ettiğinde ise enfeksiyonlara sebep olabilir” şeklinde konuştu.

KLOR DERİDE TAHRİŞE YOL AÇABİLİR

Havuz suyunda yüksek miktarda bakteri öldürücü klor bulunduğuna değinen Uzm. Dr. Yıldırım, “Klor yüzünden ciltte oluşan tahriş ve aşırı kuruma kimyasal bir reaksiyon türüdür. Klorun yarattığı tahrişler ileri safhada olursa havuzda yüzmeye ara verilmesi gerekir ya da cilde yüzmeden önce tahriş önleyici losyonlardan sürülmelidir.

Bu kremler klor sebebiyle çok kuruyan veya egzama oluşan cilt için oldukça faydalıdır. Klordan kaynaklı cilt tahrişlerinde iltihaplanma görülmediği sürece 1 hafta içerisinde geçer. Ancak tahriş hafif derece bile olsa, yaraya dönüşürse mutlaka tıbbi bir tedavi alınması gerekir” diye konuştu.

HAVUZ SUYU GÖZ ENFEKSİYONLARINA NEDEN OLABİLİR

Yüzme havuzlarının, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

“Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Belirtileri çapaklanma, kızarıklık, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmasıdır. Gözlerinde enfeksiyon olan kişiler, diğer havuz kullananların sağlığını düşünerek bulguları düzelinceye kadar havuz kullanmamalıdır. Lens kullananların ise havuza lensleriyle girmemeleri uygun olur. Havuza lensleriyle giren kişilerde, şiddetli göz ağrılarının olması çeşitli enfeksiyonlardan dolayı olabilir. Bu nedenle havuza ya da denize girerken havuz gözlüğü kullanımı önemlidir.”

Bu ve benzeri pek çok enfeksiyon türü olduğunu anlatan Yıldırım havuzda bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

· “Klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin. Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin.

· Özellikle sakız çiğnerken su yutulabileceği için yüzerken sakız çiğnemeyin.

· Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri tercih edin. Islak mayo ile uzun süre oturmayın, mutlaka kurulanın.

· Havuzun bulunduğu kısma girmeden ayakların antiseptik solüsyonlar ile yıkandığı, havuza girmeden duş almanın ve bone kullanımının zorunlu olduğu tesisleri tercih edin.

· Havuzdan çıkar çıkmaz kurulanın. Çünkü bazı bakterilerin, uyuz ve mantar gibi enfeksiyonların gelişiminde nem, çok önem taşıyor.

· Havuza girerken mutlaka kulak tıkacı kullanın. Aktif bir kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kulağınıza tüp takıldı ise havuza girmekten kaçının.

· Sinüzitten korunmak için havuza dalarken ya da suya atlarken burun tıkacı kullanın ya da burnunuzu elinizle kapatın.

· Göz enfeksiyonları açısından havuz suyuyla teması en aza indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüğü kullanmak yararlı olur.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.