Gram altın rekor üstüne rekor kırıyor 'Fiyatını duyan soluğu kuyumcuda aldı'

Gram altın rekor üstüne rekor kırıyor 'Fiyatını duyan soluğu kuyumcuda aldı'
Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Fed'in etkisiyle hızla yükselişe geçti ve ons altın, tarihte görülen en yüksek seviyeye tırmandı.

Dolar/TL kurundaki artış ve rekor seviyedeki ons altın fiyatlarıyla birlikte gram altın da tarihi zirveye ulaştı. Bu yükselişin ardından, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, kuyumcu ve döviz bürolarının önünde uzun kuyrukların oluştuğunu belirtti. Sarı, durumu şöyle açıkladı: "Kapalıçarşı'ya ya da kuyumcuya yürüyerek değil, koşarak gitsek bile arada 3 lira fark ediyor. Yüzde 7'ye yakın bir fark meydana geldi."

Altın fiyatlarındaki bu sert yükseliş, Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının ardından gerçekleşti. Powell, ekonominin genel olarak beklendiği gibi seyretmesi halinde, politika kısıtlamalarını azaltmaya başlamanın muhtemelen uygun olabileceğini ifade etti. Ancak ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru devam eden ilerlemenin kesin olmadığını vurguladı.

altin-5.jpg

ALTIN REKOR SEVİYEDE !

Powell'ın bu sözleri, ons altın fiyatlarını rekor seviyeye taşıdı. Altının ons fiyatı 2.161 doların üzerine çıkarak tarihi zirveye ulaştı. Dolar endeksi 1 ayın en düşük seviyesine gerilese de, yurt içinde dolar/TL kurundaki yükseliş ve ons altının değer kazanması, gram altın fiyatları için destek oldu. Böylece altının gram fiyatı da hızlı bir şekilde 2.210 liranın üzerine çıkarak rekor kırdı.

'KOŞARAK GİTSEK BİLE ARADA 3 LİRA FARK EDİYOR'

Piyasalardaki bu hareketliliğe ilişkin olarak Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, şunları söyledi: "Kapalıçarşı'ya ya da kuyumcuya koşarak gitsek bile arada 3 lira fark ediyor. Bir gün Kapalıçarşı'da yaşadığımızda, fark daha da açılmış durumda. Kapalıçarşı'da 2300 liranın üzerinde 1 gram altın alabiliyoruz. Yüzde 7'ye yakın bir fark oluştu."

altin-6.jpeg

YATIRIMCILAR KUYUMCULARA AKIN ETTİ

Yatırımcılar, bu yükselişle birlikte kuyumculara akın etmeye başladılar. Döviz ihtiyaçlarını karşılayamayanlar ise altına yöneldiler ve böylece altın, bankalar arası piyasadan ayrışmış oldu. Sarı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Seçim öncesinde yaşanan bu alışkanlık ve davranışları tanıyoruz. Bir önceki seçim ve geçen yıl da döviz ve altın fiyatlarında benzer farklılıklar görülmüştü. Belki de insanları bu yöne itmekte, ayrıca mevcut enflasyonu veya dolar artışlarını karşılamayan piyasa beklentileri de bu davranışı tetikliyor olabilir."

Bu hafta Amerika'da önemli bir ön seçim gerçekleşti ve Trump ile Biden arasındaki rekabet arttı. Bu durum, dünya gündemi ve ekonomisi açısından bir risk oluşturuyor. Sarı, "Trump= risk demek, ekonomik açıdan da dünya için önem taşıyor. Bu durum, altın fiyatlarındaki hızlı yükselişte etkili olabilir ancak zaman zaman düşüşler de olacaktır." diye belirtti.

fsafsafsafsaf.jpg

ŞİRİN SARININ'NIN GELECEĞE DAİR BEKLENTİLERİ;

Sarı, geleceğe dair beklentilerini şöyle özetledi "Bu haftaki kapanış önemli olacak. Altın, 2.100'ün üzerinde mi kalacak? Eğer 2.100'ün altında kapanırsa, altın almak isteyenler için bir fırsat olabilir. Global olarak ons altının düşüş eğilimine girmesiyle birlikte, 2024 yılında ons altını daha fazla konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.