Google yapay zeka yardımıyla küresel ısınmayı sonlandırmayı amaçlıyor

Google yapay zeka yardımıyla küresel ısınmayı sonlandırmayı amaçlıyor
Google, uçakların küresel ısınmayı önemli ölçüde azaltabilecek büyük bir yapay zeka buluşu gerçekleştirdiğini açıkladı.

NTV’de yer alan bilgilere göre; Google, bir havayolu şirketi ve veri sağlayıcısı ile ortaklık kurarak, uçaklar tarafından üretilen yoğunlaşma izi miktarını azaltmayı amaçlayan yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

BM'ye göre bu izler, küresel ısınma üzerindeki etkisinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Ancak uçaklar contrail oluşturan alanlardan uçmaktan kaçınabilirlerse, o zaman ısınma miktarını azaltacaklardır. Buna göre uçağın bıraktığı yoğunlaşma izi olarak adlandırılan bulutlar durdurulabilirse, ısınma etkileri de azaltılabilir.

Google araştırmacıları bunu yapmak çok büyük verileri analiz etmek için yapay zekayı kullandı. Bu veriler daha sonra pilotlar için bu izleri yaratmaktan kaçınan rotalar oluşturmaya çalışmak için kullanıldı.

Google, American'daki pilotların daha sonra altı aylık bir süre boyunca yapay zeka tarafından oluşturulan rotaları takip ederek yaklaşık 70 test uçuşu gerçekleştirdiğini söyledi. Bu uçuşların sonunda üretilen contraillerin yüzde 54 oranında azaldığını kaydetti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.