Erken emeklilikte 2 İstisna İle 2160 gün kazanabilirsiniz' SGK girişiniz 1999 öncesi 2000 sonrası ise...'

Erken emeklilikte  2 İstisna İle 2160 gün  kazanabilirsiniz' SGK girişiniz 1999 öncesi 2000  sonrası ise...'
Emeklilik hakkı elde etmek isteyen vatandaşlar gündemi ve güncel gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Erken emeklilik için fırsat bekleyenler 2 istisna ile 2160 gün kazanabiliyor.

Emeklilik hakkı elde etmek isteyen vatandaşlar gündemi ve güncel gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Yaş, prim ve çalışma yılı gibi belirli bir takım şartlar karşılandığında erken emekliliğinde önü açılıyor.EYT kapsamına giremeyen birçok kişi farklı avantajlardan yararlanarak emeklilik hayatına adım atmak istiyor. Bu kapsamda staj ve çıraklık süreçlerinin borçlanılması önemli bir imkan olarak değerlendiriliyor. Ancak yalnızca 2 kriter sağlanırsa staj ve çıraklık sigorta primleri geçerli sayılıyor. Detaylar şöyle….

whatsapp-gorsel-2023-11-24-saat-23-09-02-c02fdc9f.jpg

Türkiye’de sisteme göre staj veya çıraklık sigorta primleri kapsamında anneler ya da anne adayları avantajlı grubun içerisinde yer alıyor çünkü staj veya çıraklık primleri normal şartlarda borçlanma ve başlangıç kapsamında değerlendirilmiyor. Ancak eğer bir çocuğunuz varsa bu durum borçlanma avantajından yararlanabilmenizin önünü açıyor.Üstelik tek avantajı bu da değil aynı zamanda sigorta başlangıcınızı geri çekebiliyorsunuz. Öte yandan doğumdan sonraki süreleri borçlanarak toplamda 3 çocuk için 6 yıl, yani 2160 gün kazanabilirler. Her bir çocuk için 720 gün borçlanma hakkına sahip oluyorsunuz.

NEDEN STAJ VE ÇIRAKLIK BAŞLANGIÇ OLARAK KABUL GÖRMÜYOR?

Yönetmeliğe binaen staj ve çıraklık olarak adlandırılan dönemde sigorta yapılmasının amacı iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı koruma sağlanmaktır Bu sebeple bu dönemle emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilmez ve prim günleri eklenmez. Bazı istisnai sebepler bu kuralın dışında bırakıyor. Mesleki avatajlarından yararlanarak Avukatlar staj sürelerini borçlanabilirken, anneler için de başlangıç olarak yönetmelik kapsamında kabul görmektedir. Öte yandan erkeklerin askerlikleri durumunda da eğer askerlik sigorta başlangıcından önce yapılmışsa, borçlanma işlemi işe giriş tarihini geri çekebilmek mümkündür.

ASGARİ ÜCRET DEĞİŞİKLİĞİ NASIL ETKİLİYOR?
Asgari ücretin net 17 bin 2, brüt 20 bin 2 lira olmasıyla 1 Ocak'tan itibaren başvuranların borçlanmaya her gün için en az 70,27, her ay için de 2 bin 108 lira daha fazla ödemesi gerekecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.