Erkeklerin sokağa çıkması yasaklandı 'Köy meydanı kadınlara kaldı'

Erkeklerin sokağa çıkması yasaklandı 'Köy meydanı kadınlara kaldı'
Bu köyde erkeklerin sokağa çıkması yasaklandı, köy meydanı kadınlara kaldı.

Bursa’nın İnegöl ilçesi, Dipsizgöl Mahallesi’nde geçmişten günümüze dek sürdürülen ilginç bir gelenek dikkat çekti. Senede bir gün erkeklerin ve kadınların rolleri değiştiği bu gelenekle erkekler evlerinde otururken kadınlar kahvehaneye girdi, köy meydanını doldurdu.

Unutulmuş geleneklerden biri olan bu rol ve mekan değişimi, son 4 yıldır Muhtar Levent Aslan tarafından uygulamaya geçirildi. Bir güne özel erkeklere sokağa çıkma yasağı uygulanan bu gelenekle birlikte kadınlar gönüllerince sokağa çıkabiliyor.

aw151199-03.jpg

‘KIRAAT-ANNE’ ADIYLA TÜBİTAK PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

Senede bir gün düzenlenen etkinlik gereği köyün kadınları meydanlarda ve kahvehanelerde birlikte sohbet edip oyun oynuyor. Kınalı elleriyle okey oynayan kadınlar keyifli vakit geçiriyor. Gelenek, köyde anneannesi yaşayan lise öğrencisi Sıla Yavuz'un dikkatini çekti ve konuyu öğretmenine taşıyınca “kıraat-anne” adlı bir TÜBİTAK projesine dönüştürüldü.

aw151199-01-1.jpg

KÖY TURİZMİNİ CANLANDIRIYOR

Gelenek, köye olan ilgiyi günden güne artırıyor. Ara verilmiş olan ancak son 4 yıldır uygulanan bu gelenek köy turizmi açısından dikkat çekici olarak görülüyor. Ayrıca proje cinsiyet eşitliği, eşlerin birbirlerini tanımaları ve anlamaları açısından fayda sağlıyor.

aw151199-05.jpg

İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANINDAN ZİYARET

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, etkinlikte misafir olarak bulundu. Taban, bu uygulamanın köyün geleneklerini tanıtması açısından önemli olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.