Emekli memur zammı netleşti 'Bu para cepte'

Emekli memur zammı netleşti 'Bu para cepte'
Milyonlarca vatandaş asgari ücretin açıklanmasını bekliyordu. Açıklanan asgari ücret sonrasında birçok ücret netleşti, netleşmeye de devam ediyor.

Milyonlarca emekli ve memur dört gözle açıklanacak olan yeni zam oranını bekliyor. Emekli ve memur maaşı için gözler TÜİK’in yapacağı açıklamaya çevrildi.

KRİTİK TARİH BELLİ OLDU

3 Ocak Çarşamba günü saat 10:00 da TÜİK 6 aylık enflasyon farkını belirleyip, Aralık ayı enflasyonu ortaya çıkacak.

TÜİK’in açıklayıp ortaya çıkardığı enflasyon verileri doğrultusunda işçi, işsiz, emekli, memur ve sosyal yardım desteği alan birçok vatandaşın geliri belli olacak.

emekli-4-kopya.jpg

SSK, BAĞ-KUR EN DÜŞÜK EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK ?

SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 33,66, memur ve memur emeklisi için yüzde 45’lik oran kesinleşti. Açıklanan enflasyon Aralık ayında sıfır bile gelse milyonlarca vatandaşın alacağı bu oranlar garanti altına alınmış durumda.

Ancak memur ve emekliler dışında milyonlarca vatandaşın da geliri değişecek. Ocak ayında gelen zamlarla çalışanların, işsizlerin ve sosyal yardım alanlarının da geliri yükselecek.

GELİRİ ARTACAK KESİMLER

İŞÇİLER

Asgari ücret brüt 20.002 TL, net asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendi. Bu durumda 2023 ve 2024 yılı arasında asgari ücret oranı yüzde 49.11 arttı.

İşçiler artan bu oranı 31 Ocak ya da 1 Şubat tarihinde alacaklar.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI

Asgari ücretin 49.11 oranında artışı tüm sektör çalışanlarının maaşının yükseleceğini ifade ediyor. Özel sektörler için zam oranı bilançoların yüzde 40-50 arasında yapıldığı belirtiliyor.

asgari-ucret-44.jpg

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

Zam artış zamanı geldi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık oran kadar enflasyon artışı alıyor. 5 aylık enflasyon yüzde 33.66 olurken 6 aylık enflasyonun da yüzde 38-40 bandında çıkması bekleniyor. Bu noktada eğer refah payı verilirse bu oranın yükselmesi söz konusu olabilecek. Ayrıca 7.500 TL olan taban maaşın artırılması ve kök maaşlarla ilgili bir seyyanen düzeltme yapılması da gündemde.

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ

Memurlar ve memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yılda iki kez artış alıyor. Ocak ve Temmuz ayındaki artışlar toplu sözleşmede belirleniyor. Bunun üzerine de enflasyon farkı konuluyor. 6 aylık enflasyonun yüzde 38-40 bandında çıkması durumunda memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 15'lik toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı ile birlikte yüzde 50'yi bulacak. Bu durumda en düşük memur maaşı 33 bin lirayı geçecek.

SOSYAL YARDIMI

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, Sosyal Ekonomik Destek ödemelerinin memurlara yapılacak olan yüzde 50 zam oranında artacağı öngörülüyor.

emekli-2.jpg

DUL VE YETİM MAAŞLARI

Ölen vatandaşların sigortalarının ücreti de artacak. Emekli sandığı mensubu ise yüzde 50 oranda artacağı öngörülüyor.

İŞSİZLER

En düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 40'ı kadar olurken en yüksek rakam da brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar oluyor. Bu durumda en düşük işsizlik maaşı 7.940 TL'ye en yüksek işsizlik maaşı da 15.880 TL'ye çıkacak.

KIDEM TAZMİNATI

Yeni yılda alınacak kıdem tazminatlarının taban ve tavan miktarları da artacak. En düşük aylık kıdem tazminatı miktarı yeni asgari ücret olan 20.002 TL'den hesaplanacak. En yüksek aylık kıdem tazminatı ise memurlara yapılacak zam oranında artacak. Yüzde 50 artış ile 23.489 lira olan tavan kıdem tazminatı tavanı 35.233 TL'ye kadar yükselecek.

maaslsr.jpg

6 AYLIK ZAM ORANLARI

SSK ve Bağ-Kur enflasyon artışı (Tahmini): Yüzde 37,76

Memur ve memur emeklisi zammı (Tahmini): Yüzde 49.47

SSK ve Bağ-Kur refah payı: 12 puan

5 aylık enflasyon : Yüzde 33.66

6 aylık enflasyon (Tahmini) : Yüzde 37,66

Toplu sözleşme artışı: Yüzde 15

Taban maaş artışı beklentisi: 10.000-12.000 TL

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.