Çalışan annelere 70 bin TL destek parası verilecek 'Tek bir şartı bulunuyor'

Çalışan annelere 70 bin TL destek parası verilecek 'Tek bir şartı bulunuyor'
Çalışan annelere 2024 yılında 70 bin TL’yi aşan ‘çalışan anneler desteği’ sağlanacak.

Asgari ücret ve memur maaşlarına gelen zamlar neticesinde tam 86 kalemde iyileştirmeye yapıldı. Süt ve emzirme parası, doğum, kreş yardımı, yarım gün çalışma desteğinin ödenekleri de değişti.

2024 PRİM VE ÖDEMELER TABLOSU SGK TARAFINDAN AÇIKLANDI

Yeni yılda doğum izni ücreti yaklaşık 50 bin TL'yi bulurken, çalışan anneye ödenecek tutar 70 bin 345 lirayı geçecek.

2024 yılı için merak konusu olan asgari ücret nihayet milyonlarca vatandaşa açıklanarak vatandaşları rahatlattı. 2024 asgari ücret zammı yüzde 49, memur zammı ise yüzde 49,25 olarak ortaya çıktı.

Ortaya çıkan yeni asgari ücretle birlikte birçok kalemde artış yaşanırken bir artış da çalışan annelerin destek paralarına geldi.

emekli-4-kopya.jpg

Yeni belirlenen asgari ücretle birlikte birçok harcama kaleminde artış yaşanırken, özellikle çalışan annelerin destek paralarında da önemli bir artış gerçekleşti. 2024 yılında doğum yapan çalışan annelere sağlanan destekler arasında süt ve emzirme parası, doğum yardımı, kreş yardımı ve yarım gün çalışma desteği gibi avantajlar devam edecek. Bir çocuk için 112 günlük doğum izni süresince ödenen ücret, 49 bin 777 liraya ulaşırken, emzirme parasıyla birlikte toplam destek miktarı 70 bin 345 lirayı aşacak.

2024 PRİM VE ÖDENEKLERDEKİ ATIŞ TABLOSU

Sosyal Güvenlik Kurumu da 2024 prim ve ödeneklerindeki artış tablosunu açıkladı.

YATARAK 333,38 ATAKTA TEDAVİ 444,50 TL

İş göremezlik ödeneği günlük yatarak tedavilerde 333.38 lira, ayakta tedavilerde 444.50 lira, cenaze ödeneği de 3 bin 385 liraya çıktı.

emekli-2.jpg

SSK'LI ÇALIŞAN KADINLARA DOĞUM YARDIMI

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş göremezlik ödemesi yapılıyor. Doğumdan öncesi 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatıranlar bu destekten yararlanabiliyor.

Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Destek için sigortalılığın devam, rapor süresince de çalışılmaması zorunluluğu bulunuyor. İş göremezlik, rapor parası, doğum öncesi, sonrası toplam kullanılan 112 günlük izin süresi üzerinden hesaplanıyor. Çoklu doğumda bu süreye 2 hafta daha ekleniyor.

asgari-ucret-1.jpg

DOĞUM İZNİ ÜCRETİ 50 BİN TL OLDU

Günlük net doğum izni ücreti 444.44 lira, aylık 13 bin 333 liraya denk geliyor. Toplam net doğum izni ücreti 49 bin 777 liraya ulaşıyor.

SÜT PARASI 857 LİRA'YA YÜKSELDİ

Bu yıl için emzirme ödeneği 857 liraya çıkarken iki yıl boyunca 20 bin 568 liraya ulaşacak. Devlet çalışan anneye kreş desteği de veriyor. Asgari ücretle çalışan anneler devletin sunduğu destekten yararlanıyor. Kadın çalışanlara yapılacak kreş yardımı, gelir vergisinden istisna tutulurken, bu rakam asgari ücretin yüzde 50'sine çıkarıldı.

konut-6.jpg

ÇOCUK YARDIMLARI: YENİ DÜZENLEMELER VE ÖDEMELER

2015 yılından itibaren, Mayıs ayında doğum yapan tüm annelere çocuk yardımı sağlanmaktadır. Bu kapsamda, yeni doğan çocuklar için verilen yardım miktarları şu şekildedir: ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için ise 600 lira.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ: GÜNCEL DURUM

Asgari ücretin brüt tutarının 20 bin 2 liraya yükselmesi sonucunda, günlük asgari ücret de 666.75 lira olarak belirlenmiştir. İş göremezlik ödeneği ise yatarak tedavilerde günlük asgari ücretin yarısı, ayakta tedavide ise üçte ikisi kadar ödenmektedir. Bu doğrultuda, günlük en düşük iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde 333.38 lira, ayakta tedavide ise 444.50 lira olarak uygulanacaktır. Bu düzenlemelerle birlikte, iş göremezlik durumunda olan bireylerin aldıkları ödemeler güncellenmiş ve yeni asgari ücret üzerinden hesaplanmıştır.

safasfasfassfasf-kopya.jpg

Çırak, stajyerlerin günlük iş göremezlik ödeneği ise yatarak tedavilerde 166.69 lira, ayakta tedavide 222.25 lira olacak.

SGK iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler ile sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahiplerine 3 bin lira cenaze ödeneği ödeyecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.