Deprem onu yok etti 'Geriye sadece o parça kaldı' 2 bin yıllık tarihi yapı

Deprem onu yok etti 'Geriye sadece o parça kaldı' 2 bin yıllık tarihi yapı
Hatay'da 2 bin yıllık tarihi yapı deprem sonrası yok oldu.

Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan devasa taşlarla yapılan 2 bin yıllık tarihi mazisi bulunan Trajan Su Kemeri, 6 Şubat depremleri sonrası yok oldu.

aw095689-06.jpg

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımı Hatay'da olmuştu. Hatay’da bulunan birçok tarihi yapılarda tahribata uğradı. Trajan Su Kemerlerinin Esenbulak Mahallesi mevkiindeki kısmı depremde tümüyle yıkıldı. Yıkılan tarihi su kemerinden kopan devasa kayalarsa görenlerin merakını çekiyor. Su kemeri, 2’nci yüzyıl Roma dönemine ait bir tarihi yapıydı. 13.’üncü Roma İmparatoru Trajan tarafından yapılan su kemeri, kentte su getirmek amacıyla faaliyet göstermişti. 6 Şubat depremleri, devasa taşlarla yapılan Trajan Su Kemer’ini yok etti. Su kemerinden geriye sadece büyük kaya parçaları kaldı.

aw095689-02.jpg

Su kemeri depremde yıkıldığını söyleyen, vatandaş Esad Kabarcıklı, buradaki köprünün daha önceden yıkıldığını açıkladı. Kabarcıklı, Su kemerinin altına yıkılmaması için demir korkuluklar koyduklarını söyledi. Ama son yaşanan depremle yıkıldığını Kabarcıklı vurguladı. Kabarcıklı, kaya parçalarının bazılarının dereye düştüğünü ve geriye sadece kaya parçaları kaldığını söyledi.

Su kemerinin çok eskiden kalma bir yapı olduğuna dikkat çeken Naim Altındağ, yapının Osmanlı’dan daha eskiye dayandığını açıkladı. Altındağ, "Su kemeri vasıtasıyla Antakya’ya su götürüldü. Şelaleden akan suyu cazibe olarak Antakya’ya aktarılıyordu. Depremde su kemerinin bir kısmı yıkıldı. Daha öncede orada bir köprü vardı. Köprü bundan 15 ila 20 yıl önce kar yağdığında yıkıldı. Geriye yukarıda küçük bir su kemeri kaldı. O da depremde yıkıldı” dedi.

aw095689-04.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.