Çalışacak işçi bulamayan patronlar isyanda '50 bin TL'ye çalışan bulamıyoruz'

Çalışacak işçi bulamayan patronlar isyanda '50 bin TL'ye çalışan bulamıyoruz'
50 bin TL maaşlara çalıştıracak eleman bulamayan işverenler, bu durumdan şikayetçi.

Muş'ta havaların da ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 50 bin TL maaşla çalışacak çoban bulamıyor.

Besiciler, hayvanlarına bakacak çobanı bulmak için çaba sarf ederken, 50 bin TL’ye varan aylık maaş, giyecek, yemek ve ayakkabı gibi yan haklar sunmalarına rağmen çoban bulamıyorlar.

1.jpg

Özellikle gençlerin kırsal bölgelerden büyük şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında geride kalmasına neden oluyor.

Gençlerin çalışmak için batıdaki büyük şehirleri tercih etmelerinden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da çoban bulamamanın sıkıntısının yaşanıyor.

2.jpg

Özellikle gençlerin sosyal güvencesi olduğu için büyük şehirlere giderek asgari ücretli işlerde çalışmayı tercih ettiğini belirten yöre halkı, bu durumdan oldukça şikâyetçi.

3.jpg

Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiğini dile getiren yerel besicilerden biri olan Mizgin Sönmez, “İlkbaharın gelmesiyle hayvanlarımızı meralara çıkardık. Her yıl olduğu gibi bu yılda çoban bulmakta zorlanıyoruz. 40-50 bin TL maaş vermemize rağmen çoban bulamıyoruz. Kimse çobanlık yapmak istemiyor. Bazen bir aile bir çoban tutuyor, bazen birkaç aile birleşip çoban tutuyorlar. Maalesef çoban bulmak bu kadar kolay değil. Kışlık peynir, yeme içme ve diğer tüm ihtiyaçlarını biz karşılamamıza rağmen çoban bulamıyoruz.” Şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.