'Bu köy tarihe ışık tutacak' Keşfedilmeyi bekliyor

'Bu köy tarihe ışık tutacak' Keşfedilmeyi bekliyor
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde geçmişi ile tarihe ışık tutacak nitelikteki tarihi köy keşfedilmeyi bekliyor.

Dağ üzerindeki harabeler, altında bulunan mağaralar, su sarnıçları, kuyular, kilise ve kaya mezarlarının bulunduğu Yurderi köyü turizme kazandırılmayı bekliyor. Köy sakinlerinden Hasan Ortekin, köyün tarihinin Mardin'den daha eski olduğunu belirtti. Ortekin, "Suyun bol olması nedeniyle köyümüz eskiden beri ilgi çekiyor. Tarihçesi çok eskilere dayanır. Köyde tarihi yerler var.

ekran-goruntusu-2023-11-16-151924.pngKeldani Kilisesi, mağaralar, Paris Sırnağı ve birçok tarihi yerimiz bulunuyor. Devlet yetkililerimizden buranın keşfedilmesini istiyoruz. Turistik açısından önemli bir köy. Tarihi konum açısından devletimiz hemen el atsa çok mutlu oluruz" şeklinde konuştu.

ekran-goruntusu-2023-11-16-151856.png Köyün geçmişinde çeşitli kavimler yaşadığını belirten Ortekin, "Zamanında köyümüzde bir sürü kavim yaşamış. Süryani ve Hıristiyan birçok vatandaşımız yılda iki kez burayı ziyaret ediyor. Etraftaki kiliseleri keşfediyorlar. Tarih açısından köyümüz çok zengin bir köydür" dedi.

ekran-goruntusu-2023-11-16-151907.png Mardin'de Akdeniz ikliminin yaşandığı köy olarak geçen Yurderi köyünde zeytin, arpa, mısır ve daha birçok ürün yetiştirildiği belirtildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.