Binaya ek balkon yapmak mümkün mü 'Cezası var mı'

Binaya ek balkon yapmak mümkün mü 'Cezası var mı'
Oturduğunuz daireye ek balkon yapmak mümkün mü? İşte ayrıntılar...

Bazı vatandaşlar kendilerine ait oturdukları dairelerde bir takım yenilikler ve değişiklikler yapmak isteyebiliyor. İç mekanda yapılacak değişiklik için bazı istisnalar dışında pek kural bulunmazken dış cepheye yansıyacak bir çalışma daha sonrasında başınızı ağrıtabilir.

Evinde tadilat yapacak vatandaşların en çok arattığı konulardan biri ise binaya ek balkon yapıldığında herhangi bir cezası olup olmadığı. Konuyla ilgili tecrübeli Gazeteci Oya Armutçu Hürriyet'teki köşesinde kafalardaki soruları giderecek cevapları verdi.

thumbs-b-c-4aaf2104ff933439c6ff50fc5b56134c.jpg

Mimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebiliyor.

Fakat bunun için komşularınızın ‘olur’u ve belediyeden ruhsat almak gerekiyor.

Öte yandan komşularınızdan birinin şikâyeti üzerine ekstra balkonunuz ‘kaçak’ diye yıkılabilir. Aynı zamanda para cezası da kesilir.

Oya Armutçu’ya okuyuşundan “Yeni aldığımız eve balkon yaptırıyoruz. Balkon şu anda yarı yapılı şekilde. İzin alınması gerekiyormuş. Biz bunu atladık. Bir şikâyet durumunda sıkıntı çıkar mı? Binada oturanlardan izin alırsak sorun çözümlenebilir mi?” diye bir soru geldi.

ee4bbd5c2f5e94a7584eb02f7d059f74.jpg

Gazeteci Oya Armutçu ise bu soruya şu yanıtı verdi:

“Komşu izni ve belediyeden ruhsat alınmadan ek balkon yapılırsa ne olur? İnşaat izinsiz olduğu için kat maliki diğer komşularınızın hem belediyeye şikâyet hem dava açma hakkı doğar. Balkon “kaçak” diye İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri uyarınca yıkılabilir.

Para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da komşulardan birinin şikâyeti sonucu bu cezaların tümü uygulanabilir. Bu nedenle binaya ek balkon yaptıracaksınız yasal prosedürleri mutlaka yerine getirin. Emeğiniz de paranız da boşa gitmesin.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.