Türkiye'de çocukların yüzde 30'u bu duruma maruz kalıyor: Uzmanı uyardı

Türkiye'de çocukların yüzde 30'u bu duruma maruz kalıyor: Uzmanı uyardı
Bu davranışlar depresyonu beraberinde getiriyor diyenDr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük ebevynleri uyardı.

Son zamanlarda her yerde karşılaşılan toksik ebeveynlik kavramı konusunda bilgilendiren Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük, İstatistiksel olarak, Türkiye’de yüzde 20-30 oranda çocuğun toksik ebeveyne maruz kaldığını belirterek, Bunun neticesinde depresyonun en fazla görülen hastalık olduğunu vurguladı.


Kocayörük, “Depresyon hastalarının yüzde 50’sinde travmatik çocukluk yaşantıları söz konusudur. Ülkemiz için de aynı şey geçerli. Genelde depresyon görüntüsü altında olan kişilerin de toksik ebeveynlere maruz kaldıklarını biliyoruz” şeklinde konuştu.


“Küçümseyici, aşağılayıcı tavır takınmaları, negatif geri bildirimler vermeleri toksik ebeveynliktir” ifadelerini kullanan Kocayörük, toksik ebeveyn davranışlarını ise “Küçümseyici, aşağılayıcı tavır takınmaları, negatif geri bildirimler vermeleri, sürekli çocuğu didiklemeleri, sınırları aşmaları, çocuğun birey olduğunu kabul etmekten ziyade kendilerinin bir uzantısı olduğunu görmeleri toksik ebeveynliktir. ‘’ şeklinde tanımlayarak konuya ilişkin ‘’Örneğin bu ebeveynler; çocuğu sınavda 99 notu aldığında ‘neden 100 almadın’ diye eleştirirler, çünkü hiçbir şeyle yetinmezler. Sürekli çocuk üstünde baskı, otoriter kurarlar. Bunun en büyük nedenleri arasında ise ailelerin çocuklarına empati yapamaması, çocuğun ihtiyaçlarını göremeyip anlayamaması yer almaktadır. Tabii bunu bile isteye yapmıyorlar. Çünkü onların da kendi ihtiyaçları zamanında görülmeyerek onlara da bu şekilde davranıldı” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.