Bayramda yola çıkacaklar dikkat! O trafik cezası iptal edildi 'Paralar sürücülere iade edildi'

Bayramda yola çıkacaklar dikkat! O trafik cezası iptal edildi 'Paralar sürücülere iade edildi'
Araçların ne kadar hızlı gittiğini tespit eden ve sınırı aşanlara ceza kesilmesini sağlayan radar sistemiyle ilgili büyük bir gelişme yaşandı. Mahkemeden çıkan karar milyonlarca sürücüye rahat nefes aldıracak.

Sürücüler, radar cezalarından endişe duyarken milyonlarca sürücüyü alakadar eden konu mahkemeye taşındı. Emsal niteliği taşıyan mahkeme kararına göre bazı şartlarda sürücülerin radar cezaları iptal olacak. Konuyla ilgili detaylar sürücüleri meraklandırdı.

radar3.jpg

MAHKEME KARARINI VERDİ

Mahkeme kararı, radarla hız sınırını aşan araçlara kesilen cezalarla ilgili önemli bir değişikliği getirdi. Mahkeme, radar cihazlarında yüzde 2'lik bir hata payının olabileceğini belirterek, bu hata payı göz önünde bulundurularak kesilen cezaların iptal edilmesine karar verdi.

Bu kararla radar cezaları alan sürücüler derin bir nefes aldı. Öte yandan karar, trafik cezaları konusunda önemli bir örnek teşkil etti. Bu gelişme, tüm trafik cezalarında sürücülerin hakları için önemli bir adım olacak nitelikte görülüyor.

radar2.jpg

Karar, İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Hakimlik, trafikte hız sınırını 3 kilometre geçmesi nedeniyle idari para cezası verilen avukatın itirazını haklı buldu ve radar cihazlarında da yüzde 2 oranında hata payı olabileceğine hükmetti.

KONU YARGIYA TAŞINMIŞTI

Olay, 3 Ocak'ta, Menemen Çevre Yolu'nda yaşandı. İdari para cezasının uygulanmasının nedeni, avukatın 120 kilometre hız sınırı olan yolda 135 kilometre hızla gitmesi ve yüzde 10 tolerans sınırını 3 kilometre aşmasıydı.

radar1.jpg

Konu yargıya taşındı ve kararın usul ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle iptal talebinde bulunuldu. Ceza alan ve itiraz eden avukatın itirazını değerlendiren Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız sınırı aşımı tolerans sınırının 3 km üstü olduğunu vurguladı.

Öte yandan 'Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği' 7'nci maddesine göre hız tespit donanımlarında yüzde 2 oranında hata payının olabileceğinin altı çizildi.

radar4.jpg

RADAR CEZASINDA İPTAL KARARI VERİLDİ

Cezaya itiraz eden ve itirazı dolayısıyla cezası iptal edilen avukat, bu karar dolayısıyla sevinç yaşadı. Kararın trafik cezaları davalarına örnek olabileceğini söyleyen avukat, aynı durumdaki vatandaşların haklarını aramak adına yargıya başvurabileceklerini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.