Asgari ücrette yeni model! Maaş belirlemede ölçüt değişikliği gündemde

Asgari ücrette yeni model! Maaş belirlemede ölçüt değişikliği gündemde
Enflasyondaki artış en çok büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların kabusu olmuş durumda. İller göre geçim sıkıntısının oranının da değişmesi nedeni ile yeni bir asgari ücret modeli konuşuluyor.

Enflasyonun daha ağır bastığı büyük şehirlerde yeni bir asgari ücret belirlenmesi iddiası ortaya atıldı. İddianın sahibi ise yorumları ile adından söz ettiren Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram. Bayram'a göre bu yıl ilk defa şehirlere göre asgari ücret belirleme uygulamasına gidilmesi mümkün.

Temmuz ayında yapılan artışla birlikte 11 bin 402 liraya

para1200.jpg

yükseltilen asgari ücret, yalnızca Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında oluşan yüzde 25.11'lik enflasyon karşısında erimiş durumda.

Türkiye'de çalışan nüfusun büyük bir bölümü asgari ücret ya da çok az üzerinde bir maaş almaya mahkum edilirken, hayatını idame ettirmekte zorlanan vatandaşlar yeni zam için Ocak ayına gün sayıyor.

paraa.jpg

ASGARİ ÜCRET TARİHİNDE BİR İLK YAŞANABİLİR

Türkiye'de yasalara göre işveren ve işçileri temsilen iki tarafın katılımıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanırken, bu komisyona hükümet "hakem" sıfatı ile dahil oluyor.

Zam kararı alınması için oy çokluğu aranırken, sendikanın razı gelmediği maaş oranında hükümet ve işverenlerin anlaşması, asgari ücretin belirlenmesi için yeterli olmakta.

Aralık ayında toplanacak komisyona bu yıl ilk kez 2 kadın ve 2 erkek olmak üzere 4 adet asgari ücretli çalışanın katılacağı belirtilirken, yapılacak zam oranı hakkında tahminler de peş peşe gelmeye devam ediyor.

paraduz.jpg

ASGARİ ÜCRET 16 BİN LİRA SEVİYESİNE YÜKSELTİLECEK

Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, enflasyon oranları ve yılın son üç ayında gelmesi muhtemel veriler dikkate alındığında asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 35-40 seviyelerinde gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu duyurdu.

Bu oranın altına inilmeyeceğini açıklayan Bayram, Ocak ayı itibarıyla asgari ücretin 15 bin 500 ile 16 bin lira arasında bir rakama gelmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET NASIL UYGULANACAK?

Bayram, Türkiye'de uzun yıllardır dillendirilen bir söylentinin de ciddi anlamda görüşüldüğünü açıklayarak, bu yola başvurulmasının oldukça güçlü bir ihtimal olduğuna dikkat çekti.

Buna göre, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde yaşam maliyetinin Türkiye'nin geri kalanına göre daha yüksek olması, bu şehirler için ayrı bir asgari ücret uygulamasına gidilmesine neden olabilir. Türkiye'de 1967-1974 yılları arasında bölgesel asgari ücret uygulaması hayata geçirilmişti.

ARALIK AYINDA GÜNDEME GELECEK

Kira fiyatları başta olmak üzere birçok ürün, mal ve hizmet için daha yüksek bedeller ödeyen İstanbul, İzmir ve Ankara vatandaşları için asgari ücrette ilave 1000 liralık bir teşvik koyulması gündemde.

Bayram, söz konusu durum için "İstanbul ile ücra bir doğu şehri için aynı asgari ücretin belirlenmesi mümkün değil. Burada bir değişikliğe gidilmesi şart." ifadelerini kullanırken, Aralık ayında yapılacak komisyonda bu konunun gündeme geleceği tahmin ediliyor.

EMEKLİ ZAMMI, ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI SOLLAYACAK

Bölgesel asgari ücret uygulamasının yanı sıra, normal şartlarda asgari ücret zamları ile paralel giden emekli artışlarında bu yıl kapsamlı bir değişikliğe gidilebilir.

Uzman isim, asgari ücretlerde artışın yüzde 35-40 bandında sınırlı kalmasına karşın, emekliler için yüzde 50'ye yakın bir zam beklediğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.