Aracınızın ön camında neden buz çözücü bulunmuyor? Duyunca şok geçireceğiniz nedeni…

Aracınızın ön camında neden buz çözücü bulunmuyor? Duyunca şok geçireceğiniz nedeni…
Özellikle kış aylarında aracınızın yanına gittiğinizde arka camının buzlarla kaplandığını görmüşsünüzdür. İşte böyle durumlarda arka camdaki buz çözücü özelliği o an kurtarıcınız olabilirken, aynı sistemin aracınızın ön camında neden olmadığını düşündünüz mü? İşte cevabı…

Neredeyse bütün araçların arka camlarında bulunan buz çözücü teller, özellikle kış aylarında sürücüler için vazgeçilmez yardımcılardan biridir. Ancak bu teller, aracınızın ön camında bulunmuyor.

Bunun nedeni aslında oldukça mantıklı bulacağınız birkaç teknik detaya dayanıyor. Arka camlarda genellikle camın içine gömülü halde bulunan ısıtıcı teller, elektrikli bir ‘defrost’ sistemi kullanılıyor.

Bu sistem aktive edildiğinde teller ısınıyor ve camdaki buğu ya da buz çabucak eriyor. Bu sistem sayesinde milyonlarca araç sürücüsü kış aylarında da rahatlıkla araç sürebiliyorlar.

Ön camlarda ise aracın ısıtıcısından gelen sıcak hava, aracın motoru ısındıkça aracın önündeki havalandırma deliklerinden üflemesiyle meydana geliyor. Bu hava cama yönlendiriliyor ve buz da kolaylıkla çözülmüş oluyor.

Ön camdaki yöntem, motorun yeterince ısınması için gereken zaman göz önünde bulundurulduğunda daha yavaş geliyor olabilir, ancak arka camlardaki gibi ısıtıcı elementleri ön camlara entegre edilseydi, ön camın daha büyük olması gerekir ve bu sistem görüş kabiliyetinizi engellerdi.

Tabii ki ısıtmalı ön camlar da bazı araçlarda mevcuttur ancak genellikle daha yüksek özelliklere sahip markaların bazı modellerinde veya ‘opsiyonel’ olarak bulunuyor. Bu camlar, içlerindeki ince teller ağını kullanarak camı hızlı bir şekilde buğudan arındırabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.