Otomatik vitesli arabası olanlar dikkat! Gaz pedalının altındaki küçük tuş meğer bu işe yarıyormuş

Otomatik vitesli arabası olanlar dikkat! Gaz pedalının altındaki küçük tuş meğer bu işe yarıyormuş
Otomatik vitesli arabalarda sadece bir küçük tuşa basmak, yakıt tüketimini arşa çıkarıyor. Ancak önemli bir işlevi de var.

Usta şoförlerin genellikle bildiği, yeni yeni ehliyetini alanlarınsa çok iyi bilmediği bir detay fazla yakıt tüketimi konusunu gündeme getiriyor. Otomatik vitesli arabaların gaz pedalının altında yer alan küçük bir tuşun varlığını biliyor muydunuz? İşte o küçük tuşun meziyetleri…

ÇOĞU OTOMATİK VİTESLİ ARAÇTA VAR

Otomatik vitesli araçların çoğunda, yarı otomatik araçların da bazılarında, gaz pedalının altında bir tuş oluyor. Bazı kişiler bu tuşun varlığından bile habersiz ancak tuşun işlevi önemli.

Sürüş konforu ve güvenliği sağlamak adına araç içine kondurulmuş bu tuş sizin de işinize yarayabilir. Ancak her otomatik vitesli araçta yer almıyor, genellikle birçoğunda olsa da bazı araçlarda olmaması da görülebilen bir durum.

kickdown.gif

GAZ PEDALININ ALTINDAKİ TUŞ NE İŞE YARIYOR?

Pedal altındaki minicik tuşun ne işe yaradığını merak ettiyseniz sizin için detaylarını paylaşalım. Bu minik tuş, “Kickdown” adıyla biliniyor ve otomatik vitesli arabaların aniden hızlanmalarını sağlıyor.

Bir anda yüksek miktarda gaz verilerek arabanın hızlı kalkışı için kullanılabiliyor. Ya da hızlı bir şekilde öndeki araç sollanacağı zaman kullanıcıların tercih ettiği bir özellik oluyor. Gaz pedalının hemen altında yer almasının nedeniyse sonuna kadar gaza basıldığında tuşa basılıyor olmasıdır. Böylece tuş aktif oluyor ve araç bir anda motoru daha yüksek devirde çalıştırarak hızlanıyor.

fd2e2d33477a6c18908cc4030e64a298013eee07.jpg

Aracın çok kısa sürede yüksek bir hıza erişmesini sağlayan ‘kickdown’ tuşu motorun maksimum güç harcayarak çalışmasını sağlıyor. Çok yüksek devirde çalışan motor bir anda çok fazla güç ve tork üreterek gücünü zorluyor.

ANCAK DEZAVANTAJINA DİKKAT!

Her özellikte olduğu gibi bu tuşun kullanımıyla ilgili de dikkat edilmesi gereken bir dezavantaj var. Gaz pedalının altındaki tuş ne işe yarıyor diye sorgulayıp öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki daha fazla güç üreten araç motorunuz tabii ki daha fazla yakıt tüketecektir. Kickdown tuşu aktif edildiğinde gaz kelebeği sonuna kadar açılıyor ve enjektörler daha uzun zaman açık kalarak fazla yakıt püskürtülmeye başlıyor. Böylece otomobiliniz daha fazla yakıt tüketimi sağlıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.