Araç sahipleri dikkat 'Buna başvuranın hesabına anında para yatırılıyor'

Araç sahipleri dikkat 'Buna başvuranın hesabına anında para yatırılıyor'
Trafikte meydana gelen kazaların ardından oluşan maddi hasarların onarılmasının ardından kusursuz olan taraf aracı için değer kaybı tazminatı alabiliyor. İşte detaylar...

Bazı kişiler bunu iş olarak yapmaya kalkıp komisyon talep etse de sigorta şirketleri üzerinden çok kolay şekilde aracısız-komisyonsuz değer kayıpları tahsil ediliyor.

Trafik kazaları her an meydana gelebilecek durumlar arasında yer alıyor. Çok iyi bir sürücü olunsa da dikkatsiz bir diğer sürücünün aracınıza hasar verme olasılığı oldukça yüksek. Bu nedenle trafik sigortasının olması genellikle yeterli görünse de, trafik sigortası kapsamında yapılan tamirat ve tadilat sonrası değer kaybı da talep ediliyor.

Kaza sonrasında hasar gören araçlar TRAMER sistemine kaydediliyor ve kusur oranları belirleniyor. Bu aşamadan sonra kusursuz olan taraf, aracı onarıldıktan sonra karşı tarafın sigorta şirketine başvurarak değer kaybının tazmin edilmesini talep edebiliyor.

img.jpg

Ülkemizde "Hak geçmesin, kazadır olur, adamın cebinden ekstra para çıkmasın" gibi düşüncelerle değer kaybı tazminatlarına başvuru sayısı oldukça düşük. Bu durumda kusurlu olan tarafın ekstra bir ödeme yapması gerekmiyor ve değer kaybı sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.

Türkiye'deki araçların kaza geçirmesi ve ardından tadilat görmesi, araçların satış fiyatlarında düşüşe neden oluyor. Galericilerin 30 yıl önce başlattığı bu uygulama nedeniyle, ufak bir çizik bile olsa boyanan bir parça, aracın fiyatını 50-100 bin lira düşürebiliyor.

Bu durum galericiler tarafından uygulanmaya devam ederken, bireysel olarak araç almak isteyenler de benzer bir uygulamaya başladı. Avrupa'da ise durum farklı işliyor; kaza geçiren aracın parçaları yenilendiği için değer kaybı yaşamıyor ve daha iyi durumda olduğu için yüksek fiyatlarla satılabiliyor.

Ancak ülkemizde, ucuz fiyatlara kusurları gizleyen kaporta ve boyacılar nedeniyle, araçlar tadilattan kısa bir süre sonra sorun çıkarmaya başlıyor.

c67be71da2edd5d5715d51d2157c8af9.jpg

DEĞER KAYBININ FORMÜLÜ BELİRLENDİ

Değer kaybı için aracın modeli ne olursa olsun başvuru yapılabilir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, değer kaybının nasıl hesaplanacağını belirledi.

Hesaplama formülünde aracın modeli, kilometresi, piyasa değeri, kullanım düzeyi ve hasar nedeniyle değiştirilen parçanın değeri gibi faktörler sabitlendi.

DEĞER KAYBI EKSPERLER TARAFINDAN BELİRLENECEK

Değer kaybı hesaplaması, sigorta şirketinin atadığı eksperler tarafından yapılıyor. Eksperler hesaplamayı tamamladıktan sonra sigorta şirketine raporlarını sunuyorlar. Sigorta şirketi ise ödeme gününü belirleyerek mağdur olan tarafa tazminatını nakit olarak banka hesabına aktarıyor.

emeklinin-bayram-ikramiyelerinde-bu-pgjr.jpg

TÜM HASARLAR İÇİN ÖDEME YAPILACAK

En küçük hasardan en büyük hasara kadar, aracın tamamı için ödeme yapılıyor. Örneğin, sadece tamponunuzda oluşan bir çizik için bile değer kaybı tazminatı talep edebilirsiniz. Araç ne kadar eski veya yüksek kilometreli olursa olsun, başvuru yapabilirsiniz.

TAZMİNAT ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Trafik kazası anında oluşturulan tüm belgelerin saklanması önemlidir. Başvuru yaparken, hasar ekspertiz raporu, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, hasar fotoğrafları, banka hesap bilgileri (IBAN), kaza tespit tutanağı fotokopisi gibi belgeleri toplayarak ilgili sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz. Çoğu sigorta şirketi bu işlemi internet üzerinden yapma imkanı sunmaktadır.

ARACILARA, AVUKATLARA, KOMİSYONCULARA GÜVENMEYİN

Bu işlemi yaparken aracı, komisyoncu, veya avukatlara para ödemek zorunda değilsinizdir. Değer kaybı tazminatı işlemlerini kendiniz yürütebilirsiniz. Eğer sigorta şirketinden çok yüksek bir tazminat alacağını iddia eden bir avukat, aracı veya komisyoncu ile karşılaşırsanız, bu durumu tutanak altına almalı ve tutarı belirlemelisiniz.

Belirlenen tutarda anlaştığınıza dair bir sözleşme yapın ve gerektiğinde çek veya senet gibi belgeleri alın. Bunları yapmıyorlarsa, güvenmemeniz daha sağlıklı olacaktır. İşlemlerinizi kendiniz yürütün, eksik bir belge veya bilgi varsa sigorta şirketi sizinle iletişime geçecektir.

1556174482640.jpeg

TAZMİNATI DÜŞÜK BULURSANIZ İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ

Eğer aldığınız tazminat miktarını düşük bulursanız, bu duruma itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun belirlediği formül uygulanacağı için, dava gibi süreçler olumlu sonuçlanmayabilir. Bu nedenle, avukat masrafları gibi ekstra uğraşlarla uğraşmak istemiyorsanız, verilen tazminatı kabul edebilirsiniz.

2 YIL SÜRESİ VAR

Değer kaybı tazminatı için kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurmanız gerekmektedir. Aynı araçla defalarca kaza yapmış ve haklı bulunmuş olsanız bile, her kaza için ayrı değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. Aynı şekilde, farklı araçlarla da haklı bulunduğunuz durumlarda değer kaybı tazminatı alabilirsiniz. Araç satmış olsanız dahi başvuru yapabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.