Anayasa Mahkemesinden 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' kararı

Anayasa Mahkemesinden 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' kararı
Anayasa Mahkemesi, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı kurallarına yapılan itirazla ilgili kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP’den Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile birlikte 133 milletvekilinin, ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerine yaptığı itirazları karara bağladı.

Mahkeme, yürürlüklerin durdurulması taleplerini reddetti.

"TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR"

CHP’nin verdiği dava dilekçesinde, dava konusu kuralların uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği belirtilmiş, yürürlüklerin durdurulması talep edilmişti.

‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yürürlükleri durdurulması istenen ancak Anayasa Mahkemesi tarafından 'ret' kararı çıkan kurallar şunlar:

(İPTALİ İSTENEN KURALLAR KOYU RENKTE YAZILMIŞTIR)

- Öğretmenlik mesleği aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır

- Öğretmen adaylarından genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon / öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.

- Özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranır. 98.jpg- Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre içinde, zorunlu haller dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemez.

- Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulur. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanır.

-Adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

-Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların,

- Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

- Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 Saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.

- Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.