Alzheimer hastalığı tarihe karışacak ‘11 bin kişide denendi'

Alzheimer hastalığı tarihe karışacak ‘11 bin kişide denendi'
Bilim insanları, Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltabilecek bir genin keşfine imza attı.

Bilim insanları, Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltabilecek bir geni ortaya çıkardı. ABD'li araştırmacılar, bu genetik varyantın, hastalığı tetikleyen proteinlerin beyinden dışarı taşınmasına izin verdiğini belirledi. Bu keşif, Alzheimer riskini azaltacak yeni tedavilerin geliştirilmesine imkan sağlayacak.

Dr. Çağhan Kızıl, Columbia Üniversitesi'nden, bulguların beyindeki damar sistemini etkileyen değişiklikleri ortaya koyduğunu söyledi. Bu keşif, hastalığı önlemek veya tedavi etmek için bu genin koruyucu etkisini taklit eden yeni tedavilere de imkan sağlayacak.

Alzheimer hastalığının temelinde, beyinde tau ve amiloid adlı proteinlerin birikmesinden kaynaklanıyor. Şu ana kadar hastalığın kesin bir tedavisi bulunmasa da, ilerlemesini yavaşlatabilecek umut verici ilaçlar geliştirilmeye devam ediyor.

yy.jpg

Acta Neuropathologica dergisinde yayınlanan bir makalede Alzheimer riski taşıyan ancak henüz semptom geliştirmemiş kişilerin genlerinin incelenerek koruyucu etkilerin araştırıldığı açıklandı. Araştırmacılar, APOE geninin e4 formunu miras alan 11 bin kişinin verilerinde incelediği aktarıldı. Bu genetik varyantın Alzheimer riskini artırdığı ise bilinen bir gerçek.

Dr. Badri Vardajan, Columbia Üniversitesi'nden, hastalığa dirençli olan kişilerin APOEe4'ten koruyan genetik varyantlara sahip olabileceklerini tahmin etti.

Araştırmacılar, kan-beyin bariyerinde bulunan ve beyne neyin geçip çıkacağını kontrol eden fibronektin adlı bir maddeyi etkileyen bir genetik varyant ortaya çıkardı. Bu varyant, amiloid proteinlerinin kaçmasına izin vererek Alzheimer riskini yüzde 70 oranında azaltıyor.

uu.jpg

Dr. Kızıl, Alzheimer hastalığının başlangıcının beyindeki amiloid birikintileriyle olabileceğini söyledi ve bu birikintilerin temizlenmesinin kan dolaşımı yoluyla yapılması gerektiğini belirtti. Bu nedenle, fibronektindeki bu genetik varyantın ilaç geliştirme için umut verici bir hedef olduğunun ise altı çizildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.