Altın alacaklar dikkat 'Piyasa uzmanından kritik açıklama

Altın alacaklar dikkat 'Piyasa uzmanından kritik açıklama
Altın alacakları ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk en mütevazı tahminle diyerek altın alacakları uyardı.

Altın fiyatları, ABD'deki enflasyon verisinin ardından düşüşe geçti. Ons altın fiyatındaki gerileme, gram altın fiyatını da aşağı çekti. Ancak uzmanlara göre, hem ons altın hem de gram altın fiyatlarında yıl boyunca artış bekleniyor.

Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, en mütevazı tahminle ons altının 2400 dolara yükseleceğini belirtti. Ayrıca gram altın fiyatı için, "Altın ithalatında kota olmasaydı muhtemelen 1900-1950 TL seviyelerinde kalacaktı" dedi.

harem-altini-kesfedin-1000.jpgABD'de enflasyonla mücadelede sona gelinmesi oldukça uzak olduğu görülünce altın piyasası kazanımlarının bir kısmını geri vererek baskı altında kaldı. Ocak ayı tüketici fiyat endeksi yüzde 0,3 artış gösterdi ve bu, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD'deki manşet enflasyon son 12 ayda yüzde 3,1 arttı ve bu da beklenenin üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon verisinin ardından altın piyasası negatif bir tepki verdi ve ons altın fiyatı 1992 dolara kadar geriledi. Uzmanlar, ABD'de çekirdek enflasyonun yüksek seviyelerde devam ettiğini ve Federal Rezerv'in faiz indirimine dair net bir açıklama yapana kadar altın piyasasının zorluk yaşayacağını belirttiler.

Ons altın fiyatı şu anda yatay seviyelerde hareket ederken, yurt içinde gram altın fiyatı 2.017 TL, çeyrek altın fiyatı 3.478 TL ve Cumhuriyet altını fiyatı 14.137 TL'den işlem görüyor. Döviz kurlarında ise dolar/TL kuru 30,83 TL'ye kadar yükselerek rekor kırdı, Euro ise şu anda 32,91 TL'den işlem görmeye devam ediyor.

altin-fiyatlari-13-subat-2024-gram-ceyrek-yarim-tam-altin-kac-tl.jpgMehmet Ali Yıldırımtürk, önümüzdeki aylarda altın fiyatlarının zaman zaman düzeltmeler yaşayabileceğini ancak genel eğilimin yukarı yönlü olacağını belirtiyor. İlk beklentilerinin 2200 dolar olduğunu ve daha sonra senenin sonuna doğru en mütevazı tahminle 2400 dolar olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz indiriminin bu artışı destekleyeceğini söyledi.

Kota kararı olmasaydı, gram altın fiyatının şu anda 2050-2060 TL seviyelerinde olacağını belirten Yıldırımtürk, muhtemelen 1900-1950 TL seviyelerinde kalabileceğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.