Alışverişte rota değişti 'Daha ucuza alınıyor 'Neredeyse 2 katına çıktı

Alışverişte rota değişti 'Daha ucuza alınıyor 'Neredeyse 2 katına çıktı
Pandemi sürecinin ardından binlerce kişinin alışverişte standardı değişti.

Binlerce kişinin alışverişte standardı değişti. Bununla birlikte alışveriş yönelimlerinde de farklılaşma görülmeye başlandı.

Bu yaşanan değişimin sebeplerinin başında Türkiye'deki vergi oranlarındaki artış ve aynı ürünlerin Türkiye'de neredeyse iki katı fiyatına satılması geliyor.

Özellikle pandemi sürecinde online alışverişin yaygınlaşmasıyla birlikte, vatandaşlar yurt dışından online sipariş vererek aynı marka ürünleri daha uygun fiyata getirilebiliyor.

image.jpgBankalar arası kart merkezinin 2023 verilerine göre, kredi kartıyla yurt dışından online alışverişler bir önceki yıla göre yüzde 135 artış gösterdi. Önceki yıl 48.8 milyar lira olan yurt dışı online alışveriş harcaması, bu yıl 115 milyar liraya yükseldi. Küçük ev aletleri ve elektronik eşyalar gibi ürünlerde özellikle bilinen markaların tercih edildiği görüldü.

30bd86b0f7e99c20cb6893590c4b48ae.jpgTürkiye'de satış yapan esnaflar, yurt dışı online alışverişlerindeki artışın etkisiyle, Türkiye'deki fiyatlarla karşılaştırıldığında yurt dışından alınan ürünlerin çok daha uygun fiyatlarla satıldığını belirlendi. Örneğin, Türkiye'de 12 bin lira olan bir ürünün yurt dışında 6-7 bin lira aralığında alınabildiği ifade edildi.

Yurt dışından alınan ürünlerin Türkiye'de daha pahalı olmasının sebepleri arasında gümrük vergisi, KDV ve satıcının karı gibi unsurlar gösteriliyor. Bu durum, yurt dışından alınan ürünlerin Türkiye'de daha yüksek fiyatlarla satılmasına neden oluyor.

shutterstock-389433475.jpgAncak, yurt dışından alınan ürünlerde bazı zorluklar da yaşanabiliyor. Bu zorluklar arasında, ürünlerin teslimat sürelerinin uzun olması (bazen 2 aya kadar), beden uyumsuzlukları ve iade süreçlerinde yaşanan sorunlar yer alıyor.

gcrp-mercado-libre-translation-06142022-8e00db323fecefcdb3ccef350206d445e6f8a9c2.jpegYurt dışından alınabilecek ürünlerde düşük vergi uygulaması ise 1500 dolarla sınırlıdır. Bu tutarı aşan alışverişler ticaret olarak değerlendirilir ve vergi oranları artar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.