Ahmet Ercan’dan kritik açıklama ‘Ardı ardına yaşanan depremler neyin habercisi?’

Ahmet Ercan’dan kritik açıklama ‘Ardı ardına yaşanan depremler neyin habercisi?’
Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Gümüşhane, Erzincan ve Yalova'nın üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu kırığında meydana gelen depremleri değerlendirdi.

AFAD verilerine 17 Aralık gecesi saat 23.53'te merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi açıklarında, 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Dün saat 01.15'te merkez üssü Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde ise 4.3, ardından gece saat 23.23'te 4.1 büyüklüğünde ardı ardına 2 deprem daha meydana geldi. Sarsıntılar, Kelkit'in yanı sıra Gümüşhane kent merkezi, Bayburt ve Trabzon'dan da hissedildi. Yine dün gece saat 23.28'de Erzincan merkezli 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Art arda yaşanan bu depremlerin, beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği hakkında konuşan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan şu şekilde konuştu:

“Bunlar, 1500 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu kırığının en doğu ve en batı ucunda olan küçük depremlerdir. Görünüşe göre, yerel gerginlik boşalmalarıdır. Doğudaki Kuzey Anadolu kırığında olmuş olmasına karşın batıdaki deprem, beklenen İstanbul kolunun ikincil kesiminde, çatalında Çınarcık kolu üzerinde oluştu. Bunun görünüşe göre, İstanbul depremini tetikleyici özellikte olmadığını söyleyebiliriz.”

Ardı ardına yaşanan bu küçük depremlerin ardından şiddetli bir deprem beklemediğini dile getiren Prof. Dr. Ercan konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Şu anda çekinceli bir durum söz konusu değil. Bunlar İstanbul depreminin tetikleyicisi ve ön depremi değil. Bu tarz küçük depremler olur. Hemen değil ama beklenen İstanbul depremi oluncaya kadar 4, 4.5, 5, 5.5 hatta 6 büyüklüğüne varan bu tür depremler görebiliriz. Gerginlik biriktikçe ve patlama noktası yaklaştıkça, gelecekte deprem büyüklükleri de artacaktır.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.