Türk halkı yanıtladı En çok hangi konuda endişe duyuyorsunuz Yüzde 85’i aynı cevabı verdi

Türk halkı yanıtladı En çok hangi konuda endişe duyuyorsunuz Yüzde 85’i aynı cevabı verdi
Türkiye'de Ipsos tarafından yapılan bir araştırma, vatandaşların %85'inin ülkenin karşı karşıya olduğu en ciddi mesele olarak gördüğü sonucu ortaya koydu. Ayrıca, katılımcıların %65'i resmi rakamların ötesinde bir oran yaşadıklarını ifade etti.

Ipsos'un uluslararası araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Şubat 2024'te her hafta 400 kişiyle yürütülen araştırma, toplamda 1600 kişilik bir örneklemi temsil ediyor. Türkiye'deki en acil mesele olarak görülen konulara yönelik soruya, katılımcıların büyük bir çoğunluğu, yani %85'i, ekonomik sorunları işaret etti. Ayrıca, ankette göçmenlikle ilgili sorunların sadece %2-3 oranında önemli olduğu belirtilerek, bu konunun görece daha az öncelikli olduğuna dikkat çekildi.

rt.jpg

YÜZDE 65 ENFLASYONU AÇIKLANANDAN DAHA YÜKSEK HİSSEDİYOR

Bir anket sırasında, katılımcılara "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak 2004'te açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,86 olarak bildirildi. Sizce bu oran gerçekçi mi?" diye soruldu. Ankete katılanların %65'i enflasyonun bu rakamdan daha yüksek olduğunu düşündüklerini belirtti. TÜİK tarafından açıklanan oranı doğru bulanların oranı ise %13'te kaldı. Diğer yandan, %5'lik bir kesim enflasyonun kendileri için daha az olduğunu ifade etti.

43306-1588204155.jpg

4 KİŞİDEN 3’Ü GİDİŞATTAN MEMNUN DEĞİL

Türkiye'de yaşayanların büyük bir kısmı ülkenin mevcut durumundan hoşnut olmadıklarını ifade etti. Sadece yüzde 18'lik bir kesim mevcut durumdan memnuniyetlerini dile getirdi. Aynı şekilde, katılımcıların büyük çoğunluğu enflasyonun artacağını öngörüyor.

Döviz kuru konusunda da benzer bir eğilim var; katılımcıların çoğunluğu kurun yükseleceğine inanıyor. Alım gücünde azalma hissedenlerin oranı da oldukça yüksek. Mayıs 2023'teki seçimler sırasında dolar kuru 19.7 lira seviyesindeyken, Mart 2024 itibarıyla bu rakam 31.9 liraya çıkmış durumda. Ipsos'un yaptığı bir araştırmaya göre, insanların yarısı enflasyon konusunda endişeli.

266107.jpg

Katılımcılara yöneltilen "En çok hangi üç konuda endişe duyuyorsunuz?" sorusuna yarısı enflasyon yanıtını verdi. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, halkın cebini doğrudan etkileyen bir diğer önemli faktör. Benzinin litre fiyatı Mayıs 2023'te 19,8 liradan Mart 2024'te 43,4 liraya yükseldi. Motorin fiyatı da 18,6 liradan 42 liraya çıktı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.