Tereyağında kritik karar! Artık içinde bunlar olmayacak

Tereyağında kritik karar! Artık içinde bunlar olmayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, satışa sunulan tereyağının içeriğinin değiştirilmesi hakkında yeni bir karara imza attı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşı korumak, ürünlerdeki taklit ve tağşişi (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) önlemek için ‘Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı’nı hazırladı.

Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, bu düzenlemeyle tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, saklanması, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli kriterler belirlendi.

Picture background

Hazırlanan bu taslak kapsamında, tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az yüzde 82 olması zorunlu hale getiriliyor. Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı da tebliğe eklendi.

Düzenleme kapsamına giren ürünlerde, manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünlerinde kullanılan aroma vericilerin de kullanılması yasaklandı.

Picture background

YENİ KURALLAR

Ürünlerdeki etiketleme, ambalajlama ve işaretleme maddeleri de hazırlanan tebliğ taslağıyla yeniden değerlendirildi. Buna değerlendirmelere göre, ürünlerin etiketinde gıda adının temel görüş alanında yer alması zorunlu hale gelecek.

Picture background

Ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı yazı büyüklüğünde ve temel görüş alanında belirtilecek. Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla aynı yerde ve aynı boyutta kullanılacak.

Ürünler taşınıp depolanırken ve son olarak tüketiciye arz edilirken sıcaklığın en yüksek 6 santigrat derecede olması gerekecek.

31 ARALIK SON GÜN

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hassas şekilde hazırlanan bu tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında çok büyük idari cezalar uygulanacak.

Picture background

Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlamak zorundalar. Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya sunulan gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada kalabilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.