SGK primi teşviklerle düşürülebilir

SGK primi teşviklerle düşürülebilir
Birçok işletme için SGK primleri önemli bir mali yük teşkil etmektedir. Bu yükü hafifletmek amacıyla, işsizlik maaşı alanlar, emekliler veya Ar-Ge sektöründe çalışan personel bulunduran işverenler için çeşitli teşvikler sunulmaktadır. Bu teşvikler sayesinde, işverenler SGK prim oranlarını %5 ile %37,5 arasında düşürebilmektedirler.

Çalışan masrafları, şirket bütçelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Maaşlar, çalışanların en bilinen gideri olmakla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri ve işsizlik sigortası gibi ek giderler de toplam maliyeti artırmaktadır. Bu ek maliyetler, şirket büyüklüğüne bakılmaksızın, işletmelerin bu giderleri minimize etme çabalarını beraberinde getirmektedir. İnsan kaynakları yönetim sistemi Kolay İK, SGK primlerinde işverenlerin faydalanabileceği popüler teşvikleri listelemiştir. Bu teşvikler arasında en çok rağbet göreni, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren payının bir kısmının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üstlenilmesini sağlayan teşviktir.

EMEKLİ İSTİHDAMINA 5 PUANLIK İNDİRİM

Teşvik programları, emekli bireyleri iş gücüne dahil eden işletmeler için büyük ilgi görüyor. Emeklileri bünyesine katan firmalar, sosyal güvenlik primi işveren payının %5'lik bölümünü Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın üstlendiği bir düzenlemeyle karşılamaktadır. Öte yandan, işsizlik maaşı alan ve özel sektörde iş bulan kişilerin, işsizlik maaşı alma hakları süresince, asgari ücret üzerinden belirlenen kısa vadeli sigorta primlerinin %1'i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenmektedir. Ayrıca, 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında özel sektörde işe alınan çalışanların, sigorta primi işveren paylarının tamamı yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanmaktadır. Bu düzenlemeler, emeklilerin iş hayatına katılımını teşvik etmekte ve işverenler için mali yükü hafifletmektedir.

gbdfvsdew.jpg

ENGELLİ PERSONELE %100 ORANINDA DESTEK

Yine istihdam edilen engelli çalışanların, sigorta primi işveren hisselerinin tamamı karşılanıyor. Ar-Ge, tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı kanunun geçici 2. maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31 Aralık 2028 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca karşılanıyor. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun ek 1. maddesi kapsamına giren kişilerin özel sektörde istihdamı halinde, prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta priminin tamamı karşılanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.