SGK listesi güncellerdi Erken emeklilikte bir şansınız olabilir

SGK listesi güncellerdi Erken emeklilikte bir şansınız olabilir
SGK malulen emekli olmanızı sağlayacak hastalıkların listesinde değişikliğe gitti. Eğer listedeki bir madde sizin sağlık sorununuza denk geliyorsa erken emekli şansınız doğabilir Peki hangi şartlarda erken emekli olabilirsiniz?

Malulen emeklilik hakkı çalışanının fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi imkansız hale gelen hastalıkları nedeniyle işlerini yapamayacak hale gelen çalışanlara veriliyor. SGK malulen emeklilik hakkı veren hastalıklar listesinde güncellemeye gitti. Ancak bu listedeki hastalıklardan birine sahip olsanız bile emekli olamayabilirsiniz... Peki koşulları ağır olan malulen emeklilik hakkından kimler yararlanabilir? Detaylar haberimizde...

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?

Her ne kadar bir rahatsızlığınız bulunsa da malulen emekli olmak için en az on yıllık bir sigortalılık geçmişinizin olması gerekiyor. Hastalığı bulunan kişinin toplam 1800 gün sigortası olması gerekiyor. Ya da başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar içinse sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan kişilere malullük maaşı bağlanıyor.

1800 GÜN PRİM ÖDENMİŞ OLMASI ŞARTI

Malulen emeklilik için gerekli en az 1800 gün prim ödenmiş olması şartı malulen emekli olacak kişinin durumu göz önüne alınarak yumuşatılmış durumda. Kişi eksik primler malulen emekli olmadan önce toplu olarak ödeyebilir. Eksik primlerini kapattığı taktirde malulen emekli olabilir.

ÇALIŞMA HAYATINIZI ETKİLEYEN RAHATSIZLIK İŞE BAŞLADIKTAN SONRA GERÇEKLEŞMİŞ OLMALI

Sigortalının malulen emekli olabilmesi için maluliyetin SGK'lı bir işe girdikten sonra başlamış olması gerekmektedir. Kişinin malulen emeklilik başvurusu yapabilmesi için aynı zamda çalışmıyor olması da gerekmektedir.

EKSİKSİZ BİR SAĞLIK DENETİMİNDEN GEÇİLMESİ GEREKİYOR

Sigortalılar için çalışamaz durumda olduğuna ilişkin veya iş kazası geçirdiğinin veya meslek hastalığı sonucu meslekte maluliyetinin belirlenmesi için tam teşekkülü Sağlık Kurulundan maluliyet raporunun alınması zorunlu.

parahesap.jpg

HANGİ HASTALIK YA DA ENGELLER NEDENİYLE MALULEN EMEKLİ OLUNUR?

Malulen emekli olabilmeyi ve emekli aylığı almayı zorunlu kılan rahatsızlıklar dönem dönem listeler halinde açıklanıyor. SGK'nın hastalık ve engel listesi ise hayli uzun. SGK hastalık listesini nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ile kalp-damar, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayırıyor.

Bu hastalıklar içinde en çok malulen emekli olmaya neden olanları ise kanser, beyin tümörü, MS, şizofreni, ileri derecede görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi olarak sıralanıyor.

paralar4.jpg

Listede anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları gibi rahatsızlıklar da bulunuyor. Ancak kurul bu rahatsızlıkların derecesine de bakarak gerçekten çalışmaya engelliyor mu inceleme altına alıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.