SGK acımıyor Binlerce sigortalı iptal yedi İlk cezalar kesildi

SGK acımıyor Binlerce sigortalı iptal yedi İlk cezalar kesildi
SGK sahte sigorta avına hız verdi. Geçtiğimiz yıl 113 bin kişinin sigortasının sahte olduğunu belirleyen SGK 2024 yılında sahte sigortalıları belirlemek için ince eleyip sık dokuyor. İlk cezalar kesilmeye başlandı.

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun yaptığı incelemelerde ölen babasının emekli maaşını da alarak eşinden boşanan ancak aile yaşantısına devam eden 2 bin 418 kadın belirlendi.

SGK bu yıl ise EYT'den faydalanabilmek için sigortalı bir işte çalışmadığı halde kendisini sigortalı gösteren vatandaşların peşine düştü. Sahte sigortalılığı belirlenen vatandaşların emeklilik işlemleri iptal edilmekle kalmıyor, devletin ödediği emekli maaşları da 1 yıl içinde geri alınıyor. Bu kapsamda binlerce adrese ödeme tebligatı gönderilmeye başlandı.

sgkinsanlar.jpg

HEM SAHTE SİGORTA YAPTIRANLAR HEM DE SİGORTAYI YAPAN ŞİRKETLER BELİRLENİYOR

SGK, işverenin de sigortalı işçinin de başını yakacak dev bir inceleme için kolları sıvadı. İncelemelerin ilk sonuçları da alınmaya başlandı.

SGK kayıt dışı istihdamı engellemek üzerine giriştiği inceleme kapsamında milyonlarca işçinin ve işverenin hesapları incelemeye alıyor. Üstelik bu incelemeler sadece 2024 yılını kapsamayıp geriye dönük gerçekleştiriliyor.

Sosyal Güvelik Kurumu 2024 Strateji Planı'na göre inceleme kapsamına sigortasız işçi çalıştıran, çalışanlarına geç sigorta yapan ya da yapılan sigortalarda sigorta primlerini düşük yatıran işverenler ile çalışan olmadığı halde anlaştığı aracı şirketler ile kendini sigortalı gösterenler giriyor.

emeklilerkuyruk.jpg

SGK 2024-2028 Stratejik Planı'nın uygulanması ile birlikte yüzlerce müfettiş kayıtları didik didik inceliyor ve birçok sahte sigorta işlemini iptal ediyor. Yatırılan pirimler ise yılına bakılmadan yakılıyor.

EYT İLE BİRLİKTE SAHTECİLİK KATLANDI

Emeklilikte yaş sınırının kaldırılması ile birlikte emeklilik için kolları sıvayan birçok kişi sahte sigorta yolunu tuttu. Bağ Kur üzerinden emekli olmayan birçok kişi sigortalı olmadığı halde kendini sigortalı göstermek üzere şirketlerle anlaştı. Bu şirketlerin ise çalışma hayatında olmadığı, birçoğunun adres olarak boş arsa ya da kapanan şirketleri gösterdiği belirlendi.

Yurt dışında çalışan birçok gurbetçi işçinin de sigortalarını ikili ülke anlaşmaları çerçevesinde Türkiye'ye taşıdıkları ve emeklilik başvuru yaptığı sırada, SGK'ya bağlı gözükmek için sahte sigorta yolunu benimsediği belirlendi.

GERİYE DÖNÜK İNCELENECEK

Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerle 112 bin 302 iş yerinin kayıt dışı olduğunun belirlenmesi, SGK'yı bu denetimleri sıkılaştırmaya götürdü. Strateji planının 2024 yılı ile sınırla kalmayarak incelemeler sonucunda 5 yıl içinde 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin daha kayıt altına alınması hedeflendi.

800 BİNE YAKIN KİŞİYE SİGORTA YAPILMAMIŞ

2023'te SGK'nın ele aldığı şikayetler ve incelemeler toplamda 774 bin 258 kişinin sigortasız olarak kayıt dışı çalıştırıldığını ortaya koydu. 5 yıl içinde ise kayıt dışı çalışan 1 milyon 474 bin 258 işçinin sisteme dahil edilmesi için çalışılıyor.

BİNLERCE İŞÇİ MAĞDUR

SGK bu çalışma ile yasal bir işte çalıştığı halde işçilerin çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesinin, yapılan bildirimlerin ise eksik yapılmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Ülkemizde birçok işverenin çalıştırdığı işçiyi ya hiç bildirmediği, bildirse de primlerini düşük yatırdığı, işçinin çalıştığı gün sayısını ise eksik gösterdiği biliniyor.

Bu yıl yapılan dev incelemeler sonucu SGK'nın gelirlerinin belirgin oranda artırılması hedefleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.