Şartlar belli oldu 'O kişiler 5 yıl erken emekli olacak'

Şartlar belli oldu 'O kişiler 5 yıl erken emekli olacak'
Prim gün detayının ortaya çıkmasıyla birlikte esnafa erken emeklilik kapısı aralandı.

Bağ-Kur prim gün sayısının 1800 güne düşmesiyle beraber milyonlarca esnaf da EYT’den yararlanabilecek.

Bu doğrultuda 7200’ü tamamlayan kadın 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaya hak kazanacak.

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre, Bu sene yapılacak olan yasal düzenlemeyle birlikte berber, bakkal, kasap, ayakkabıcı, tamirci, kuaförlerin de aralarında bulunduğu küçük esnaf, 9 bin prim günü yerine 7200 prim günüyle 5 yıl erken emeklilik olabilecek.

emekli-4-kopya.jpg

YASAL DÜZENLEME MECLİSTE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın Bağ-Kur emeklilik koşullarına ilişkin açıklamalarından sonra prim düzenlemesi merak konusu oldu. Meclis’in yasama faaliyetlerine başlamasından sonra esnaf ve erken emeklilik için gün hesaplaması yapılmaya başlandı.

Yapılan yasal düzenlemeyle Bağ-Kur’lular 5 yıl daha az prim ödeyecek. Yapılan bu düzenlemeden esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıtlı olan bakkal, kasap, kuaför, berber sahipleri olan ‘küçük esnaf’ yararlanabilecek.

emekli-2.jpg

PRİMİNİ TAMAMLAYAN ESNAF ERKEN EMEKLİ OLMAYA HAK KAZANACAK

Prim düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lular erken emekli olabilecek. Yasal düzenlemenin yaşama geçmesiyle birlikte 7200 prim gününü yatıran vatandaşlar geri ödeme almayacak.

KİMLER YARARLANABİLECEK ?

Düzenlemeden bütün Bağ-Kur'lular yararlanamayacak. Bugün itibariyle kayıtlı 3 milyonun üzerinde esnaf bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyonu küçük esnaf olup yasadan da bu bölümün yararlanması planlanıyor. Prim indiriminde çalışan sayısına da bakılacak. Yasada netleşecek düzenleme ile 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması gibi bir sınırlama bekleniyor.

Bağ-Kur statüsünde olup isteğe bağlı sigortalı olanlar ise prim indirimi kapsamında yer almayacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

asgari-ucret-8.jpg

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.