Sahte altın nasıl anlaşılır? Uzmanından püf noktaları

Sahte altın nasıl anlaşılır? Uzmanından püf noktaları
Düğün mevsiminin başlaması ile birlikte kuyumculardan sahte altın konusunda uyarılar gelmeye başladı. Ucuz altın alacağız diye sahte altın satıcılarının ağına düşün vatandaşların sayısının artması üzerine kuyumculardan "ucuz altın diye bir şey yok" açıklaması geldi.

Dünya piyasalarındaki gelişmelere paralel olarak iç piyasada da ardı ardına rekor kırarken, altına olan talebin artması merdiven altı sahte altın üreticilerinin de iştahını kabarttı.

Uzmanlar, ucuz altın alacağım derken sahte altın oyununa düşen vatandaşlara sahte altın ile gerçek altını nasıl ayırt edilebileceklerine ilişkin püf noktaları verdi.

altiniha1.jpg

Uzmanlar vatandaşların aldıkları altın üzerinde esneme ve ses testi yaparak altının sahte olup olmadığını anlayabileceklerini söylüyor.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, sahte altını anlama konusunda kuyumcuların uyguladığı yöntemleri anlattı. Yusuf Yaşar, kuyumcuları sahte altını anlamak için söz konusu altını cam zemin üzerine attıklarını ve sese dikkat ettiklerini aktardı. Yusuf Yaşar, eğer tok bir ses çıkıyorsa altının gerçek, tiz bir ses çıkıyorsa altının sahte olduğu anlamına geldiğini söyledi.

altiniha4.jpg

Yusuf Yaşar görünüşte yanı olan iki altın bileziğin tartıldığında ise sahte olanın daha hafif geldiğini belirtti. Sahte altını anlamak için sarrafların altını ateşte yumuşatarak kontrol ettiğini aktaran Yusuf Yaşar sahte altınlarda boyanın hemen attığını, gerçek altında ise sadece ısınmaya bağlı bir geçici renk değişikliği olduğunu söyledi.

altiniha3.jpg

Yusuf Yaşar'ın verdiği bilgilere göre altının halk arasında mihenk taşı adı verilen taşa sürülmesi ile de sahte altının ayırt edilebiliyor. Yusuf Yaşar, özel solüsyonun döküldüğü zaman sahte altının mihenk taşından izinin çıktığı, gerçek altında ise çakmadığını belirtti.

Yusuf Yaşar altının mutlaka güvenilen bilinen sarraflardan alınması gerektiğini söyleyerek paraya sıkıştığını söyleyerek ucuza altın satan kişilere ise itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.