Resmi Gazete'de yayımlandı Kur Korumalı Mevduat’da önemli değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlandı Kur Korumalı Mevduat’da önemli değişiklik
Bankaların yeni tebliğe göre, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplarda politika faizinin altında faiz uygulayabileceği belirtildi. Ancak bu faiz oranı, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'ini geçemeyecek. Bu sayede TL mevduatlar teşvik edilirken, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatların (KKM) faiz avantajı azalacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni tebliği bankaların döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplarına ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, bankalar, bu hesaplara politika faizinin altında faiz uygulayabilecek ancak bu oran, politika faizinden yüzde 85 daha düşük olamayacak şekilde sınırlandırıldı. Bu adım, standart Türk Lirası mevduatları desteklerken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatların cazibesini azaltmayı amaçlıyor.

Ayrıca, gerçek kişilere yönelik dönüşüm hesaplarında bir teknik değişikliğe gidildi. Yurt içindeki gerçek kişiler, bankalarda bulunan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını, 30 Kasım 2023 itibarıyla TL'ye dönüştürebilecekler.

TCMB'nin yeni tebliği, döviz dönüşümlü hesaplarda oluşabilecek kur farklarını da ele alıyor. Politika faizinden daha düşük faiz uygulanan hesaplarda, bankalar kur farkını ödeyebilecek ancak politika faiziyle hesaplanandan düşük olması durumunda aradaki farkı bankalar karşılayacak. Kur farkı, politika faizinden yüksek olduğunda ise bu farkın bir kısmı banka tarafından, geriye kalan kısım ise TCMB tarafından ödenecek.

TCMB, Türk Lirası mevduatlarını çekici hale getirmek adına daha önce de adımlar atmıştı. Yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, verilerin gösterdiği TL'ye geçiş hızını yüzde 2,5 ve daha sonra yüzde 3,5'e çıkarmıştı.

Tebliğde yapılan değişiklikler, mevduat ve katılım hesaplarının dövizden TL'ye dönüşümü konusunda detaylı düzenlemeler içeriyor. Bu tebliğin yayımıyla birlikte yürürlüğe girecek düzenlemeleri TCMB Başkanı yürütecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.