Rekabet Kurulu harekete geçti! Sosyal medya devine rekor para cezası

Rekabet Kurulu harekete geçti! Sosyal medya devine rekor para cezası
Rekabet Kurulu tarafından günlük para cezası uygulanan sosyal medya platformuna rekor para cezası kesilmesine karar verildi.

Rekabet Kurulu, META adlı sosyal medya şirketinin Türkiye'deki tüm 'Threads' kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak uygulamanın faaliyetlerini durdurmasının ardından, daha önce alınan tedbir kararında belirlenen günlük para cezasının sonlandırılmasına ve yerine 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Picture background

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre; META tarafından piyasaya sürülen 'Threads' adlı uygulamaya erişim sağlamak isteyen kullanıcıların Instagram hesabına sahip olmalarının zorunlu olduğu ve benzer şekilde Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların da Instagram hesabını silmek zorunda bırakıldığı iddiası üzerine, META hakkında ön araştırma başlatıldı. Yürütülen ön araştırmada, META'nın veri birleştirme politikaları çerçevesinde, hem Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabileceği, hem de Threads üzerinden elde edilen verilerin diğer META ürünlerini desteklemek, kişiselleştirmek ve geliştirmek, META ürünlerinin performansını ölçmek ve analiz etmek ile diğer kurumsal hizmetler (reklamlar dahil) sunmak amacıyla kullanılabileceği anlaşıldı ve META hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.

META'nın, Threads hakkındaki soruşturmanın odak noktasını oluşturan veri birleştirme uygulaması, rekabet alanında kayda değer endişelere yol açtı. Bu uygulama, veri tabanının büyüklüğü ve çeşitliliği ile reklamverenlerin dikkatini çekerek META'nın rekabet avantajını artırdığına dair yapılan değerlendirmeler, rekabet otoritelerince sorunlu bulundu.

Picture background

GÜNLÜK PARA CEZASI KESİLİYORDU

8 Şubat 2024'te yapılan toplantıda, META'nın uzun yıllar boyunca topladığı geniş veri havuzunun, hizmetlerini rakiplerinden ayıran bir unsur olduğu belirtildi. Bunun sonucunda, META'nın dijital pazarlarda giriş engeli oluşturduğu tespit edildi ve Threads ile Instagram arasındaki veri birleştirme uygulamasının geçici olarak durdurulması kararı alındı.

Kararın uygulanması için belirlenen günlük para cezası, META'nın Threads'in faaliyetlerini durdurmasını sağlamak amacıyla konuldu. META'nın sunduğu "profilsiz kullanım" önerisi ise Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için önerilmiş olsa da, bu öneri endişeleri giderme konusunda yetersiz bulunarak reddedildi.

META, yeni bir çözüm önerisi sunmamış ve Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak faaliyetlerini sonlandırmıştır. Kurul, bu adımı uyumlu bulduğu için günlük para cezasını sonlandırarak, kararın gereğinin yerine getirilmesini sağlamıştır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.