Profesör uyardı Maskeleri hazırlayın Türkiye'ye geliyor

Profesör uyardı Maskeleri hazırlayın Türkiye'ye geliyor
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü'nden gelen yoğun tozun Türkiye'ye ulaşacağını öngörüyor ve akciğer sorunları olan kişilerin, mümkünse partikül filtreli maske takmalarını, aksi takdirde standart maske kullanmalarını önerdi. Bu durum, solunum yolu rahatsızlıkları olan bireyler için önemli bir sağlık önlemi olarak vurgulandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden deniz bilimleri uzmanı ve iklim bilimci olan Prof. Dr. Doğan Yaşar, atmosferik analizlere dayanarak, Sahra Çölü'nden Türkiye'ye toz taşınımının mart ayının sonlarına doğru gerçekleşeceğini öngördü. Prof. Dr. Yaşar'a göre, her yıl çöllerden yaklaşık iki milyar ton toz atmosfere karışıyor ve bu tozlar, ekosistemi besleyen doğal bir gübre görevi görüyor. Bu fenomene 'tabakalı silikat' adı veriliyor ve bu süreç, özellikle mart ve nisan aylarında yoğunlaşıyor. Önümüzdeki hafta başından itibaren, ülkeye demir partikülleri içeren kırmızı çöl tozlarının yoğun bir şekilde ulaşması bekleniyor.

fre.jpg

"12 MİLYAR POLEN ÜRETİR"

Çöl tozlarıyla beraber yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Böylece bu dönem havada, polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönem 'bahar alerjisi' dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı" dedi.

"KORKULACAK BİR ŞEY YOK"

Çöl tozlarının havada aşırı miktarda yoğunlaşacağını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bu dönem kırmızı renkli tabakalı silikat nedeniyle araçların üzerinin çamura bulanacağını kaydetti. Prof. Dr. Yaşar, "Çöl tozları ne kadar fazla olursa, o kadar güzel. Tarımda verimlilik elde ederiz. Tarım için iyi ancak sağlık açısında da tehlikeli bir dönem, dikkat etmeli. Korkulacak bir şey yok" diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.