Prim günü eksik olanlara 4 aşamalı erken emeklilik şansı tanınacak' Erken emekliliğin şartları neler'

Prim günü eksik olanlara 4 aşamalı erken emeklilik şansı tanınacak' Erken emekliliğin şartları neler'
SGK'nın yayımladığı yeni genelge ile prim günü eksik olan vatandaşların yüzünü güldü. 4 aşamalı erken emeklilik şansı kimleri etkiliyor, şartlar neler? İşte detaylar...

SGK'nın yayınladığı genelgeye göre; 2008 Ekim ayı başından sonra ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın, bu tarihten önce SSK, Bağ-Kur ve özel sandık kapsamında sigortalılığı olanların, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik, öğrencilik, yurt dışı gibi hizmet borçlanmaları sigorta başlangıç tarihlerini borçlandıkları süre kadar geriye çekebilecek.

KURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR

Doğum borçlanması SSK'lı, Bağ-Kur'lu, memur annelere eksik primlerini tamamlama yolunu açıyor. Askerlik, öğrencilik, yurt dışı gibi hizmet borçlanmaları ise prim kazandırmanın yanı sıra eğer iş hayatına girmeden önce yapılmışsa sigorta başlangıcını geriye çekiyor. Böylelikle emeklilik yaşı erkene çekilebiliyor ancak bağlı olunan kuruma göre değişiyor.

YAGITAY KARARIYLA KESİNLEŞTİ

Memur statüsünde çalışan, ancak 2010 yılında başka sigorta statüsünde olan bir sigortalı; borçlanma sürelerinin emeklilikte sayılmaması konusunda dava açtı. Mahkemenin bu memur aleyhine verdiği kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılama sonucu memur lehine verilen karar Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin onamasıyla kesinleşti.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

Ekim 2008 öncesi sigortalılığı bulunan, bu tarihten sonra memur statüsünde çalışmaya başlayanların hizmet borçlanmalarına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Yapılan değişiklik, 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK, Bağ-Kur veya özel sandıklara tabi sigorta kaydı bulunup, memuriyete ilk defa 1 Ekim 2008'den sonra başlayanların hizmet borçlanmasını etkiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum